SELEKTIVAN SLUH

Tko je kriv za to što je Manoliću zakazao slušni aparat?

08.11.2017 u 20:08

Bionic
Reading

'Ne čujem dobro', požalio se u nekoliko navrata bivši premijer i najpoznatiji hrvatski obavještajac Josip Manolić na saslušanju pred istražnim povjerenstvom za Agrokor u utorak. 'Ovaj aparat koji sam dobio ili kupio od našeg zdravstva ne funkcionira dobro', požalio se Manolić, indirektno svaljujući krivnju na Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). A što tamo kažu?

Preko HZZO-a može se dobiti samo jedna vrsta slušnih pomagala utvrđenih u Popisu pomagala, a njihovo pravilno održavanje nije propisano aktima Zavoda, osim u slučaju ako osigurana osoba namjerno ili zbog nepažnje uništi, odnosno pokvari ili izgubi pomagalo. Tada osoba gubi pravo na popravak te ne može ostvariti pravo na novo istovrsno pomagalo do isteka propisanog roka njegove uporabe, odgovorili su tportalu iz HZZO-a.

Iz Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih kažu da pojedine kategorije pacijenata, poput maloljetnika, imaju pravo na besplatna slušna pomagala, čije cijene inače dosta variraju, ovisno o jačini, ali i dizajnu uređaja, osobito njihovoj (ne)vidljivosti. Primjerice, jednoj njihovoj članici, koja je svoj aparat platila prosječnih 4.600 kuna, zdravstveno osiguranje refundiralo je 2.800 kuna. Aparati obično traju godinama, ali se i kvare, pa se tako često znaju zaštopati cjevčice, a ni baterije ne traju dugo.

No koji se tipovi slušnih aparata dobivaju preko HZZO-a? Kako funkcioniraju i kako se pravilno održavaju? Imaju li korisnici pravo na zamjenu u slučaju kad im aparat baš i ne funkcionira, kao u slučaju Josipa Manolića? Pod kojim se uvjetima dobivaju slušni aparati o trošku HZZO-a?

Iz HZZO-a za tportal odgovaraju da, prema Pravilniku o ortopedskim i drugim pomagalima, osigurana osoba ostvaruje pravo na slušno pomagalo kada ima obostrani trajni gubitak sluha, a tonski audiogram pokazuje da je prosječni prag sluha za uho na koje bolje čuje na frekvencijama 0,5 kHz, 1 kHz, 2 kHz i 4 kHz za dijete do navršene 18. godine 30 dB i više, a 40 dB i više za odrasle na istim frekvencijama.

  • +22
Josip Manolić pred istražnim povjerenstvom za Agrokor Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Na Popis pomagala HZZO-a, inače, uvrštena su slušna pomagala sljedećih generičkih skupina: zaušno slušno pomagalo, digitalno kanalno slušno pomagalo, digitalno zaušno slušno pomagalo, digitalno džepno pomagalo za zračnu i koštanu vodljivost, digitalno džepno pomagalo za zračnu i koštanu vodljivost, slušno pomagalo za koštanu vodljivost u naočalama ili naglavno te slušno pomagalo za koštanu vodljivost u naočalama ili naglavno.

Dijagnostički postupak i odabir slušnog pomagala provodi nadležni doktor specijalist otorinolaringolog, koji pomagalo i propisuje na potvrdi o slušnim i surdotehničkim pomagalima, a odobrenje za pomagalo daje liječničko povjerenstvo Zavoda.

Osigurana osoba može podnijeti pisani prigovor 

Također, prije odobrenja novog istovrsnog pomagala u skupini slušnih pomagala, a prije odobrenja novog istovrsnog pomagala ili njegovog dijela, provjeru funkcionalnosti pomagala obavezno provodi nadležni doktor specijalist iz djelatnosti koji je ovlašten za propisivanje određenog pomagala.

Osigurana osoba može podnijeti pisani prigovor na isporučeno pomagalo ili na nemogućnost njegovog korištenja te će u tom slučaju rukovoditelj područnog ureda HZZO-a osnovati povjerenstvo od tri člana u sastavu: izabrani doktor kao nadležni doktor ili nadležni doktor specijalist odgovarajuće specijalnosti, ugovorni isporučitelj spornog pomagala i radnik Zavoda, koje u izvanupravnom postupku te u prisutnosti osigurane osobe donosi konačnu ocjenu o ispravnosti, odnosno funkcionalnosti pomagala.