jedini u povijesti

Tko je Josip Mišković, gradonačelnik Popovače kojeg je stigla ruka Uskoka

01.08.2023 u 12:36

Bionic
Reading

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave te poticanja i pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. Među njima je prvookrivljeni Josip Mišković, gradonačelnik Popovače iz redova Hrvatske stranke prava (HSP)

Tereti ga se da je u razdoblju od lipnja 2015. do kraja prosinca 2015. godine, nakon što je predsjednik nogometnog kluba iz Osekova dogovorio da će upravo njegova tvrtka raditi na rekonstrukciji svlačionica, Mišković je na to pristao. Cijena radova bila je viša od njihove stvarne vrijednosti, čime su oštetili grad za iznos od 80.827,70 kuna.

Također je s još dvoje okrivljenih da će nabavu i postavljanje elektroinstalacija na svlačionicama kao proizvođač obavljati trgovačko društvo čija je direktorica njegova supruga.

A tko je uopće kontroverzni gradonačelnik Popovače, prvi u povijesti, koji se nalazi pod povećalom javnosti i USKOK-a?

Josip Mišković rođen je 1. srpnja 1960. godine u Šimićima (BiH). Od 1967. godine živi u Popovači gdje je završio osnovnu, a srednju i višu školu u Zagrebu. Po zanimanju je inženjer elektrotehnike, navodi se na službenim internetskim stranicama Grada Popovače.

Radio je u Končaru od 1984. do 1991. godine kada se dragovoljno uključuje u Domovinski rat kao pripadnik 125. brigade HV-a i u njemu sudjeluje do 1. listopada 1992. godine. Od 1992. do 1995. godine radi kao profesor u Tehničkoj školi u Kutini, a potom postaje poduzetnik.

Od 1991. godine aktivni je član Hrvatske stranke prava (HSP), čiju podružnicu u Popovači vodi od 1997. godine. Predsjednik je HSP-a Sisačko-moslavačke županije te dopredsjednik HSP-a. Članom Općinskog vijeća postaje 2001., a članom Poglavarstva 2004. godine.

Za načelnika Općine Popovača prvi put izabran je 2005. godine. Početkom 2013. godine općina Popovača dobiva status grada, a Josip Mišković postaje njezin prvi gradonačelnik. Na lokalnim izborima u svibnju 2021. godine osvaja svoj treći mandat kao gradonačelnik Popovače. Oženjen je i otac dvoje djece.