izrabljivanje

Tjerali kuhara i konobaricu da rade po 15 sati dnevno bez pauze, sud tvrtki zbog toga odrezao 202 tisuće kuna kazne

21.01.2020 u 15:45

Bionic
Reading

Zbog pet prekršaja Zakona o radu prekršajni sud u Trogiru kaznio je ukupno s 202 tisuće kuna kaznio tvrtku “Vlajland” iz Kaštel Gomilice i njezinu direktoricu Anu K.

Tvrtka je kažnjena sa čak 189 tisuća kuna, a direktorica s ukupno 23 tisuće kuna i to zato što su, od 10. srpnja 2017. godine do 21. srpnja 2017. godine u Kaštel Gomilici, na njihovu brodu 'Easy days' na prekovremenom radu, dužem od pedeset sati tjedno, držali svoje radnike, i to brodskog kuhara i konobaricu, piše Slobodna Dalmacija. Tako su ih, po nepravomoćnoj presudi, od ponedjeljka 10. srpnja 2017. godine do nedjelje 16. srpnja 2017. godine držali na radu ukupno 117 sati te od ponedjeljka 17. srpnja 2017. godine do petka 21. srpnja 2017. godine ukupno osamdeset sati.

Nadalje, u istom razdoblju nisu kuharu i konobarici omogućili zakonom propisano korištenje dnevnog odmora. Naime, oni bi radili dnevno oko 15 sati, pa i duže, a imali bi samo po šest ili devet sati odmora. Također, nije im bilo omogućeno ni korištenje tjednog odmora, za što su isto kažnjeni.

U svojoj obrani direktorica je kazala da se optužbe temelje na lažnim izjavama dvoje radnika. I ona i tvrtka u obranama su istaknule da su oboje bili loši radnici, a kad im je to prigovorila, odlučili su napustiti radno mjesto, prijeteći da će ih prijaviti i uništiti.

'U pitanju je osveta i pokušaj da nam se nanese šteta', kazala je.

Oštećeni kuhar kazao je da je za “Vlajland” radio od lipnja do rujna 2017. godine, a osim na poslovima kuhara, radio je i sve druge poslove vezane za brod poput čišćenja greda, ostale građe i zemljišta na kojem su direktorica i njezin suprug planirali graditi kuću.

I on i konobarica kazali su da su radili svakodnevno od šest ujutro do jedan sat poslije ponoći, sva četiri mjeseca, bez ijednog slobodnog dana i odmora. Oboje su kontaktirali samo s Dušanom K., suprugom direktorice, dobili su samo po tisuću kuna, a ostatak novca su im, u trenutku davanja iskaza, još bili dužni.