BISERI MOGUĆEG PREMIJERA

Tjedan izraelskog 'jastreba' Liebermana

15.12.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Avigdor Lieberman, još do jučer izraelski ministar vanjskih poslova, prvo je u utorak optužio Europu da vodi neprijateljsku politiku prema Židovima 'kao krajem 30-ih godina', a onda je u četvrtak na konferenciji Jerusalem Posta pred svjetskim diplomatima i veleposlanicima izjavio da 'Izrael neće biti druga Čehoslovačka'. U petak je, pak, iznenada dao ostavku zbog optužbi za koje ga se tereti. Je li to iskren potez ili tek predizborna taktika?

Avigdor Lieberman u petak je podnio ostavku na mjesto ministra vanjskih poslova nakon što je optužen za prijevaru i kršenje povjerenja nakon dugotrajne istrage. Lieberman je također podnio ostavku na mjesto zamjenika premijera i rekao da će se boriti da skine ljagu sa svoga imena. Optužnice se odnose na financijsku aferu koja se dogodila prije više od deset godina. Njegova ostavka došla je pet tjedana prije izraelskih izbora. Međutim, sudeći po njegovim riječima, nada se da će se brzo vratiti u sam vrh vlasti. No nije samo zbog njegove ostavke ovaj tjedan bio u znaku ovog kontroverznog političara. Prije su to izjave kojima je šokirao svijet, ali i neke Židove.

'Primoran sam reći istinu', rekao je Lieberman veleposlanicima i diplomatima iz cijelog svijeta okupljenima na diplomatskoj konferenciji Jerusalem Posta, osuđujući međunarodnu zajednicu za uzimanje 'pristranog stava' u izraelsko-arapskom sukobu.

'Mnogi svjetski čelnici spremni su 'žrtvovati' Izrael u trenu', nastavio je Lieberman.

'Imam osjećaj da su sva obećanja i obveze prema sigurnosti Izraela samo prazne riječi. Mnogi ključni svjetski čelnici spremni su žrtvovati Izrael bez da trepnu samo kako bi smirili radikalne islamske militante i osigurali sebi mir', dodao je dojučerašnji izraelski šef diplomacije.

Liebermanovi kritičari pripisuju ovakvu oštru retoriku predstojećim izborima i pretpostavci da će ovakav oštar govor prema svijetu dobro proći u njegovoj izbornoj jedinici. Naime, izraelski premijer Netanyahu udružio je svoju vladajuću stranku Likud s ekstremno desnom Yisrael Beiteinu koju je do sada vodio Lieberman. A šuška se da Lieberman želi fotelju izraelskog premijera. Njegovi pristaše, međutim, tvrde da je Lieberman jednostavno reagirao na, kako piše Jerusalem Post, 'razočaravajuće' glasovanje EU-a u Glavnoj skupštini UN-a i na njene mlake reakcije na nedavna Hamasova pozivanja na uništenje Izraela, dok je istovremeno izuzetno kritična prema Izraelu i njegovim planovima za izgradnju naselja.


Lieberman nadalje optužuje svijet da zatvara oči pred palestinskim nazivima ulica, trgova i sportskih turnira koja nose imena bombaša samoubojica i terorista, kao što 'ne vidi' ni ilegalno naoružavanje Hamasa u Pojasu Gaze, dok istovremeno palestinske vlasti kažnjavaju na smrt ljude koji su 'uhvaćeni' kako prodaju imovinu Židova.

Obrazlažući ovu 'opsesiju', Leiberman je rekao da međunarodna zajednica zbog svoje potrebe za arapskom naftom u muslimanskom svijetu pokušava pokazati svoju objektivnost i ravnotežu, tražeći ispriku za osudu Izraela.

'Izrael nije bio spreman žrtvovati svoje vitalne nacionalne interese i postati 'druga Čehoslovačka'', rekao je Lieberman.

'Nakon svih obećanja i jamstava koja su bila predviđena, nacistička Njemačka okupirala je cijelu Čehoslovačku i tako je dovela kraju', kazao je Lieberman.

Na njegove izjave skočila je izraelska ljevica i centar. Čelnica ekstremno lijeve stranke Meretz, Zahava Gal-on uputila je u srijedu pismo povjerenici Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton, u kojoj je osudila napad Avigdora Liebermana na članice EU-a.

Bivša šefica Kadime i nekadašnja izraelska ministrica vanjskih poslova, a danas predsjednica stranke Hatnuah, Tzipi Livni osudila je Liebermanove primjedbe.

'Uspoređivati izraelsku situaciju danas s holokaustom jest prezir prema holokaustu. To je netočna usporedba i nerazumljiva. Nema apsolutno nikakve sličnosti između situacije izraelskih građana danas i one europskih Židova tada. Nije svatko protiv nas niti je svatko antisemit', odgovorila je Livni.

Inače, Avigdor Lieberman je Židov iz Moldavije, koji sam sebe naziva kontroverznim jer smatra da je to pozitivna odlika. Rapidno je od izbacivača u noćnom klubu preko marginalnog političkog igrača postao jedna od ključnih figura izraelskog političkog života. Ovog ultranacionalista i populista, koji šokira svijet svojim rasističkim izjavama, isprva se teretilo za korupciju i pranje novca. Međutim, te su sumnje odbačene. Ne zbog uvjerenja da je osumnjičeni nevin, već zbog nemogućnosti policije i tužiteljstva da prikupe dokaze protiv sve do jučer aktualnog šefa diplomacije, ali i dalje mogućeg premijera Države Izrael.

Intervju s Avigdorom Liebermanom