socijalistički premijer

Tisuće u Madridu traže ostavku Sancheza zbog amnestije Kataloncima

09.03.2024 u 16:10

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika okupile su se u nedjelju u središtu Madrida tražeći ostavku socijalističkog premijera Pedra Sancheza zbog prijedloga zakona o oprostu Kataloncima koji su 2017. organizirali zabranjeni referendum o neovisnosti.

Sanchezova Španjolska socijalistička radnička stranka (PSOE) usuglasila se sa strankama Zajedno za Kataloniju (JxCAT) i Katalonskom republikanskom ljevicom (ERC) u vezi zakona koji bi parlament trebao usvojiti u četvrtak.

Nekoliko udruga je pod geslom „Razloga je i previše, Sanchez ostavka!“ izvelo na ulice Madrida oko 15.000 prosvjednika, izvijestila je regionalna vlada. Organizatori prosvjeda tvrde da ih se okupilo 400.000.

Prosvjed su podržale najveće oporbene stranke s desnice, Narodna stranka (PP) i Vox.

„Ne u moje ime. Ni amnestija, ni samoodređenje“, pisalo je na transparentima dok su prosvjednici mahali crveno-žutim zastavama Španjolske.

Sanchez, čija manjinska lijeva vlada ovisi o podršci regionalnih stranaka Katalonije, još je ranije namjeravala uvesti zakon o amnestiji, ali zbog neslaganja u vezi nekih pojedinosti dosad nije usvojen. Usuglašavanjem stajališta otvorio se put prema izglasavanju jer te stranke zajedno imaju većinu mjesta u parlamentu.

„Sanchez je pokleknuo pred (katalonskim) nacionalizmom“, rekla je Dolors Montserrat, eurozastupnica PP-a tijekom prosvjeda i najavila da će oporba nastaviti s prosvjedima.

  • +14
Prosvjed u Madridu protiv premijera Sancheza Izvor: Profimedia / Autor: Europa Press/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zakonom o amnestiji bili bi obustavljeni svi postupci protiv nekoliko stotina Katalonaca koji su prije sedam godina nastojali putem referenduma uspostaviti neovisnu državu sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku.

Sanchez je prošli tjedan ponovio da su ciljevi zakona „suživot“ i „pomirenje“.

Bivši predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont, koji se od referenduma 2017. nalazi u egzilu u Belgiji, mogao bi se vratiti u Kataloniju u lipnju i namjerava izaći na europske izbore toga mjeseca.

Španjolska je dosad neuspješno tražila od Belgije njihovo izručenje, a amnestijom bi bio povučen zahtjev suda u Madridu za njegovim uhićenjem i suđenjem.