vojna vježba

Tisuće ruskih vojnika i 170 tenkova stižu u Bjelorusiju, najavljene i rakete Iskander M koje mogu nositi nuklearne bojne glave

17.10.2022 u 20:52

Bionic
Reading

Oko 9000 ruskih vojnika i oko 170 tenkova razmjestit će se u Bjelorusiji kako bi se priključili novoustrojenoj vojnoj skupini dviju zemalja, priopćilo je u ponedjeljak bjelorusko ministarstvo obrane, dodajući da će dvije zemlje održati zajedničke vojne vježbe

Informacija o ustroju ove nove vojne snage koja bi bjelorusku granicu trebala braniti od ukrajinske prijetnje, objavljena je prošlog tjedna, u trenutku kada Rusija doživljava niz poraza u ofenzivi na Ukrajinu.

"Ukupan broj" ruskih vojnika "koji trebaju stići u Bjelorusiju je oko 9000", objavio je na Telegramu savjetnik bjeloruskog ministra obrane za međunarodnu vojnu suradnju Valerij Revenko.

Po njegovim riječima, Rusija će u Bjelorusiju poslati i "oko 170 tenkova, oko 200 (drugih) oklopnih vozila i oko 100 komada oružja i minobacača kalibra većeg od 100 mm".

Ruske postrojbe bit će raspoređene na "četirima poligonima u istočnoj i u srednjoj Bjelorusiji", gdje će sudjelovati u vojnim vježbama, dodao je Ravenko.

  • +3
Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je prošlog tjedna Poljsku, Litvu i Ukrajinu da pripremaju "terorističke" napade i "pobunu" u Bjelorusiji te je najavio raspoređivanje ove područne vojne skupine.

Bjelorusija tvrdi da su te snage isključivo obrambene i namijenjene za osiguranje njezine granice.

Ljetos je Rusija najavila da će "idućih mjeseci" poslati Bjelorusiji rakete Iskander M koje mogu nositi nuklearne bojne glave i da će modernizirati njezine vojne zrakoplove.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je pak optužio Moskvu da želi "uvući Bjelorusiju u rat" i zatražio je od G7 da na ukrajinsko-bjelorusku granicu pošalje međunarodnu promatračku misiju.

Premda Bjelorusija nije poslala svoje vojnike da se bore u Ukrajini, ustupila je svoj teritorij ruskim snagama koje se njime koriste kao pozadinskom bazom. Kijev drži da ruski zrakoplovi koji bombardiraju Ukrajinu polijeću iz Bjelorusije.

  • +6
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: STRINGER