PREDSJEDNIK ALŽIRA

Tisuće prosvjednika diljem Francuske protiv petog Buteflikina mandata

03.03.2019 u 18:07

Bionic
Reading

Tisuće prosvjednika, članova alžirske zajednice u francuskim gradovima, okupile su se u nedjelju diljem Francuske izražavajući nezadovoljstvo zbog mogućega petog mandata alžirskog predsjednika Abdelaziza Buteflike

Nekoliko tisuća ih se, po podacima organizatora, okupilo u Parizu, tisuću u Marseilleu, više stotina u Toulouseu. Većina prosvjednika, članova velike alžirske dijaspore isticala je alžirske zastave.

Prosvjeduju protiv mogućnosti da na vlasti ostane aktualni predsjednik, Abdelaziz Buteflika (82). On je na čelu Alžira već 20 godina, a ovo bi mu trebao biti peti mandat.

Predsjednik "više ne postoji, on je bolestan, a profitiraju zapravo oni koji su u njegovu okruženju", kazao je prosvjednik iz Toulousea, Asri (54) koji u Francuskoj živi već 31 godinu. 

U Marseilleu su se stanovnici svih dobnih skupina okupili u povijesnoj četvrti alžirskih imigranata, Aixu. "Vrlo sam ponosan na to što smo se okupili", kaže Iptaa Handburg (30), mladi liječnik rođen u Švicarskoj.

Smatra da Buteflika treba prepustiti mjesto mladima. "I ako sutra tu zemlju više ne bude vodila mafija, vratit ću se onamo", kazao je.