afroamerikanci

Tisuće Novozelanđana u prosvjedu solidarnosti zbog smrti Georgea Floyda

01.06.2020 u 09:56

Bionic
Reading

Tisuće Novozelanđana u ponedjeljak su izišle na ulice da pokažu solidarnost s prosvjednicima u SAD-u zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, brutalno ubijenog prilikom policijskog uhićenja

U Aucklandu na Novom Zelandu, u središtu grada okupilo se nekoliko tisuća ljudi te je krenulo prema američkom konzulatu. Stotine drugih Novozelanđanina priključilo se prosvjedu u Wellingtonu, Christchurchu i Dunedinu.

Shalane Williams, aucklandska glasnogovornica pokreta za međurasnu pravdu, Black Lives Matter, u izjavi navodi da su se prosvjednici okupili u znak solidarnosti s crnačkom zajednicom u SAD-u.

'Ovo je trajna epidemija u kojoj se neprekidno progoni crnačka zajednica. Jednaka bjelačka nadmoć zbog koje policija neproporcionalno ubija crnce u SAD-u danas postoji i na Novom Zelandu', rekla je.

Williams je istaknula da je prosvjed miroljubiv te da se njime želi 'skrenuti pozornost na patnju naše braće i sestara u Americi'.

'To nije samo pitanje SAD-a, to je pitanje humanosti. Svi bi se trebali uključiti', rekla je.

Bijes zbog Floydove smrti proširio se iz grada Minneapolisa, gdje je Floyd umro zbog policijske brutalnosti, širom SAD-a. Na videosnimci koja se pojavila prošli tjedan vidi se kako je bjelački policajac nekoliko minuta koljenom stiskao Floydovo grlo dok on preklinje: 'Ne mogu disati'.

Nakon vala prosvjeda u subotu navečer zbog smrti Georgea Floyda, u brojnim američkim gradovima, uključujući Los Angeles, Chicago, Detroit i Washington, uveden je policijski sat.

Arizona je u cijeloj državi uvela policijski sat za cijeli tjedan nakon što su se prosvjednici sukobili s policijom, koja je upotrijebila suzavac i gumene metke.

Stotine prosvjednika okupile su se u nedjelju u Londonu i Berlinu kako bi iskazali solidarnost s prosvjednicima u Sjedinjenim Državama.

Nekoliko stotina prosvjednika u nedjelju se okupilo i ispred veleposlanstva SAD-a u Berlinu s transparentima 'Pravda za Georgea Floyda' i 'Prestanite nas ubijati'.

Na središnjem londonskom Trafalgarskom trgu prosvjednici su klečali uzvikujući 'Nema pravde, nema mira', a potom su otišli pred zgradu parlamenta i veleposlanstvo SAD-a.