GODIŠNJICA UBOJSTVA OPORBENOG POLITIČARA

Tisuće na ulicama Moskve marširalo za Nemcova

27.02.2016 u 16:16

  • +10

Marš u Moskvi za Nemtsova

Izvor: Reuters / Autor: Sergei Karpukhin

Bionic
Reading

Oko 7500 ljudi izašlo je u subotu na moskovske ulice na prvu godišnjicu ubojstva ruskoga oporbenog političara Borisa Nemcova, objavilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova

Novinska agencija Dozhd, naklonjena oporbi, izvijestila je o 20.000 prosvjednika.

Okupljanje u Moskvi jedno je od mnogih u više većih ruskih gradova, u znak sjećanja na nekadašnjeg zamjenika ruskog premijera koji je bio žestok kritičar ruskoga predsjednika Vladimira Putina. Navodno je ubijen jer je planirao objaviti dokaze o ruskoj umiješanosti u sukob u Ukrajini.

Mimohod je poduprla Nemcovljeva Stranka narodne slobode, poznatija po akronimu PARNAS. 'Nikada nećemo zaboraviti niti oprostiti', izvikivali su okupljeni.

Na čelu moskovske kolone bio je nekadašnji premijer u Putinovoj vladi Mihail Kasjanov, koji se ove godine natječe za mjesto čelnika PARNAS-a.

'Ovdje smo da bismo odali počast velikom čovjeku koji je sanjao o demokratskoj Rusiji', kazala je grupa sudionika prosvjeda.

Gradske vlasti odobrile su održavanje skupa u sjevernom dijelu Moskve, razmjerno daleko od mosta blizu Kremlja na kojem je Nemcov prije godinu dana ubijen kada se vraćao kući s prijateljicom iz Ukrajine.