krenuo prema moldaviji

Tip bježao iz Ukrajine na madracu na napuhavanje: Takvih je na tisuće

25.04.2024 u 10:32

Bionic
Reading

Ukrajinska granična služba priopćila je u srijedu da je uhvatila muškarca koji je pokušavao prijeći u Moldaviju "plivajući" na madracu na napuhavanje u rijeci Dnjestar

Državna granična služba objavila je snimku 39-godišnjeg muškarca kako leži na trbuhu na vrhu madraca i vesla kroz vodu s rukama.

Bio je potpuno odjeven, na sebi je imao majicu s kapuljačom, duge hlače i tenisice te ruksak.

Agenti za provođenje zakona primijetili su ga dronom, a zatim su čamcem stigli do čovjeka i priveli ga, stoji u priopćenju granične službe.

Granični službenici rekli su da je neimenovani stanovnik Dnjepra kontaktirao osobu putem aplikacije za razmjenu poruka koja je koordinirala njegov pokušaj prelaska za oko 4200 dolara.

Granična služba je rekla da je novac bio za upute o korištenju madraca i kako pohraniti mobilni telefon i rezervnu odjeću.

Muškarac je već platio polovicu novca unaprijed, dodale su vlasti.

Tereti ga se za protuzakoniti pokušaj prelaska granice, a njegov će slučaj biti priveden sudu, rekli su. Nejasno je zašto je muškarac pokušavao prijeći u Moldaviju.

Tisuće muškaraca bježe iz Ukrajine u nadi da će pobjeći od vojnog roka u zemlji. Nedavni odljev toliko je porastao da se krijumčari iz planinskih područja okreću od uvoza krijumčarene robe prema vodičima za izbjegavanje vojnog roka, izvijestio je The New York Times.

Granična služba nije rekla je li muškarac na madracu pokušavao izbjeći poziv u vojsku.

Tisuće muškaraca bježi od regrutacije

No, mnogi ljudi koji izbjegavaju regrutaciju pokušali su isplivati iz zemlje, a do 6000 muškaraca pronađeno je na rumunjskoj strani rijeke Tysa otkako je započela ruska invazija, navodi NYT.

Neki koriste Telegram grupe kako bi izbjegli vojnu službu, s nekoliko grupa koje broje do 100.000 članova, izvijestio je BBC u kolovozu.

Dvije godine nakon rata, Rusija i Ukrajina su još uvijek u žestokim sukobima za koje Ukrajina kaže da će ih izgubiti bez strane pomoći. SAD, sa svoje strane, doprinosi oko 60 milijardi dolara pomoći ove godine, uključujući NATO oružje i opremu.

Ukrajina će pauzirati izdavanje putovnica vojno sposobnim muškarcima

Ukrajina intenzivira napore da popuni svoje iscrpljene snage putem proširenog novačenja koje od sredine travnja uključuje muškarce od 25 godina i više. Dob za regrutaciju ranije je bila 27 godina, ali ju je ukrajinski parlament 2. travnja snizio.

U nastojanju da podrži nacrt, Ukrajina je u utorak rekla da će privremeno prestati izdavati putovnice za vojno sposobne muškarce u inozemstvu, što znači da se svatko tko je pokuša obnoviti mora vratiti kući. Procjenjuje se da je 650.000 ukrajinskih muškaraca u dobi od 18 do 60 godina napustilo zemlju nakon ruske invazije.

Ovo nije prvi put da je ukrajinska granična služba nekoga uhvatila u incidentu povezanom sa zračnim madracem. U veljači su granični dužnosnici rekli da su uhitili dva strana agenta koji su planirali rijekom prevesti 37-godišnjeg Kijevljanina u Mađarsku.

Agenti su pronašli madrac na napuhavanje i pumpu u njihovom automobilu i rekli da je stanovnik Kijeva bio odjeven u ronilačko odijelo. Muškarac je pristao platiti 4000 dolara za pokušaj prelaska, rekle su granične vlasti.