nepoznata bolest

Tin je imao 239 kg, ostao je bez sluha i vida. Spasila ga je operacija

05.10.2021 u 20:03

Bionic
Reading

Problem s debljinom u Hrvatskoj ima gotovo petina odraslog stanovništva, a javlja se u sve ranijoj dobi, malo više kod dječaka nego djevojčica. No debljina nije uvijek i problem koji nastaje pretjeranim i nezdravim hranjenjem. Uzrok može biti i bolest. Tin Tipura dječak je koji je imao 239 kilograma, zbog čega je ostao bez vida i sluha, a spasila ga je operacija

Od samoga rođenja Tin Tipura ima problem s težinom. Dok mu je bila godina i pol imao je 36 kilograma. Bio je, kaže - na raznim dijetama, a čak je i sa 500 kalorija dnevno dobivao 5 do 10 kilograma. Nikada nije bio na školskom izletu niti vježbao tjelesni. A najgora mu je bila, kaže - depresija i anksioznost zbog samoće. Unatoč brojnim pretragama, nije utvrđen razlog njegove debljine. A ona mu je uzrokovala čak 28 dijagnoza.

Ono što je kod njega bio najveći problem, osim što je imao 239 kg s 15 godina - je to što je bio gotovo slijep i gluh. Imao je kompletno razvijen metabolički sindrom, povišen tlak i predijabetes. Imao je i apneju jako teškog tipa - 73 sekunde nije disao preko noći, kazao je za Dnevnik HRT-a liječnik Zdenko Boras, voditelj Odjela za barijatrijsku i minimalno invanzivnu kirurgiju KBC-a Osijek.

U srpnju je završio na operacijskom stolu. Odstranjeno mu je 80 posto želuca. Od tada ima 200 kilograma manje. Tin kaže kako se osjeća puno bolje, može hodati i vježbati. Peti dan nakon operacije je progledao. Danas vidi i čuje normalno.