DOGOVOR FUNKCIONIRA

Tijekom popodneva i večeri preko Bapske nije prešao nijedan migrant

03.11.2015 u 18:35

Bionic
Reading

Pošto je jutros počela provedba sporazuma između Hrvatske i Srbije o prijevozu izbjeglica i migranata vlakom iz Šida izravno do Slavonskoga Broda, preko negdašnjega malograničnog prijelaza kod srijemskog sela Bapske tijekom poslijepodneva i večeri iz Srbije u Hrvatsku nije prešao nijedan izbjeglica ni migrant, potvrdio je glasnogovornik vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoj Džigumović

Po njegovim riječima, u prihvatnome centru u Opatovcu, kroz koji je u 40-ak dana prošlo oko 300.000 izbjeglica i migranata večeras je još nekoliko stotina osoba koje će autobusima najprije biti prevezene na kolodvor u Tovarnik, a zatim do prihvatnoga centra u Slavonskome Brodu.

Džigumović je objasnio kako je riječ o osobama iz skupine oko 2000 izbjeglica i migranata koji su prošle noći i rano jutros ušli u Hrvatsku preko Bapske iz smjera srbijanskoga mjesta Berkasova. S obzirom na to da se izbjeglice od danas ne više ne registriraju u Opatovcu, te će osobe biti registrirane nakon dolaska u prihvatni centar u Slavonskome Brodu, rekao je Domagoj Džigumović.

U skladu sa sporazumom koji su postigli ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Srbije Ranko Ostojić i Nebojša Stefanović, izbjeglice i migranti koji iz Srbije prelaze u Hrvatsku izravno će se vlakovima Hrvatskih željeznica prevoziti od Šida do zimskoga prihvatnog centra u Slavonskome Brodu. Centar u Opatovcu ostat će u 'hladnom pogonu' kako bi se mogao ponovno aktivirati bude li potrebno.

Prvi vlak prema Slavonskome Brodu krenuo je sa željezničkog kolodvora u Šidu jutros, a plan je da na dan šest kompozicija u zimski prihvatni centar preveze oko 6000 izbjeglica i migranata koji bi iz njega bez dužeg zadržavanja nastavili put prema odredištima u zapadnoeuropskim državama.