izgnana u litvi

Tihanovskaja: Bjeloruski narod nikad neće prihvatiti aktualno vodstvo

21.08.2020 u 14:18

Bionic
Reading

Bjeloruski narod "nikad neće prihvatiti sadašnje vodstvo", rekla je u petak čelnica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovskaja, istaknuvši da će se u Bjelorusiju vratiti kada se "bude osjećala sigurna".

"Predsjednik bi sada morao znati da nam je potrebna promjena", rekla je Tihanovskaja novinarima u Vilnusu, kamo se sklonila 11. kolovoza.

"Nadam se da će zdrav razum prevagnuti, da će se poslušati ljude i da će se održati novi izbori", dodala je oporbena prvakinja koja tvrdi da je pobijedila na predsjedničkim izborima 9. kolovoza i osuđuje izbornu prijevaru.

Predsjednik Aleksandar Lukašenko sučeljen je sa svakodnevnim prosvjedima i sa štrajkaškim pokretom organiziranim na poziv oporbe. Potonja ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora 9. kolovoza na kojima je Lukašenko proglašen pobjednikom sa 80 posto glasova.

Svetlana Tihanovskaja, 37-godišnja profesorica engleskog, bez političkog iskustva, uzdrmala je predsjedničku utrku u Bjelorusiji okupljajući dosad neviđen broj ljudi na svojim skupovima i dobivši potporu drugih oporbenih čelnika.

Odgovarajući na pitanje o ruskoj pomoći Lukašenku, Tihanovskaja je rekla: "Pozivam sve zemlje svijeta da poštuju bjeloruski suverenitet".

"Ne želimo živjeti u strahu i u laži", rekla je, pozivajući radnike da povedu dijalog s koordinacijskim odborom uspostavljenim kako bi organizirao prosvjede.

"Koordinacijski odbor je uspostavljen sa zadaćom da pregovara o prijenosu vlasti bez sukoba", istaknula je ona.

Bjeloruske vlasti su u četvrtak pokrenule kazneni progon "koordinacijskog odbora" koji je osnovala oporba, zbog "prijetnje nacionalnoj sigurnosti". Odbor se treba zauzimati za političku tranziciju nakon izbora 9. kolovoza.