NARUŠAVANJE INTEGRITETA

TIH: Skandal oko MIG-ova duboko kompromitira Hrvatsku

22.03.2016 u 10:32

Bionic
Reading

Skandal oko kupovine i remonta vojnih aviona MiG 21 za čiju je nabavu izdvojeno 132,9 milijuna kuna, predstavlja grubo narušavanje nacionalne sigurnosti, prijevaru i sramotu za sve zaposlene u sustavu obrane i sigurnosti, ali i narušavanje integriteta i poštenja u postupcima javne nabave, poručili su iz Transparency Internationala Hrvatske

'Nije moguće da nitko nije primijetio moguće koruptivne rizike, nepravilnosti ili odstupanja od učinkovite nabave u tako velikim, složenim i skupim postupcima javne nabave. U sustavu obrane i nacionalne sigurnosti Takvi propusti su nedopustivi, sramotni i ponižavajući', poručuju iz TIH-a komentirajući navodni skandal o kojemu piše Jutarnji list.

Taj dnevni list u svom izdanju za utorak ekskluzivno je objavio da Vojna policija provodi veliku istragu o remontu hrvatskih borbenih zrakoplova MiG-21 u Ukrajini zbog utvrđenih nepravilnosti te da postoji sumnja u korupciju, odnosno da je u tom poslu isplaćeno mito.

'Nedostatak antikorupcijske kontrole povećava koruptivne rizike i priDOnosi narušavanju integriteta i poštenja pojedinaca koji su uključeni u postupak i to kao vojni stručnjaci, javni službenici ili politički imenovani dužnosnici. U ovoj situaciji zakazali su svi', smatra TIH.

'Radi se o vrlo ozbiljnom skandalu koji duboko kompromitira ne samo Hrvatsku, već i sve one koji svoj javni posao obavljaju pošteno i transparentno, vodeći se prije svega javnim, a ne pojedinačnim interesima. Za istraživanje Tako teških malverzacija nije kasno. U interesu zaštite hrvatskih nacionalnih interesa i časti treba istražiti tko je pogriješio', poziva TIH.

'Ni jedan građanin ne smije biti iznad zakona. Osjećaj odgovornosti onih koji obnašaju javnu vlast je temelj za stvaranje povjerenja u političke institucije', istaknula je Davorka Budimirpredsjednica TIH-a, kojemu je Transparency International prošlog tjedna oduzeo licencu zbog slabe suradnje s ostalim nevladinim organizacijama u Hrvatskoj i nesposobnosti da se osiguraju potrebna financijska sredstva te nezadovoljavajuće kvalitete i utjecaja aktivnosti TIH-a.