'PRSTE K SEBI'

The Sun ponovno u ratu s Argentinom

08.01.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Najprodavaniji britanski dnevnik, tabloid Sun, zakupio je petu stranicu stranicu vodećeg argentinskog glasila na engleskom jeziku, Buenos Aires Heralda, braneći dominaciju Velike Britanije nad Falklandskim otocima. 'U ime milijuna čitatelja', Sun se obratio argentinskoj predsjednici Cristini Fernandez riječima: 'Prste k sebi!'

Buenos Aires Herald / Klikni za uvećanje

'Britanski suverenitet nad Falklandima datira u 1765. godinu, prije nego što je Republika Argentina uopće postojala', poručio je Sun u pismu objavljenom na engleskom i španjolskom jeziku.

U svom redovitom izdanju od petka, Sun je svoje čitatelje na Otoku izvijestio da je Argentina ipak samo jedna 'banana republika'.

'Izazivanje nevolja oko Falklanda prikladan je zaklon inferiornim čelnicima u borbi s domaćim problemima', poručio je Sun u uvodniku, implicirajući na usporeni gospodarski rast i visoku stopu inflacije u Argentini.

'No uzalud troše riječi: trebali bi se sjetiti što se dogodilo zadnji put', dometnuo je pritom Sun.

Velika Britanija i Argentina posljednjih su dana opet ukrstile koplja nad arhipelagom u južnom Atlantiku zbog kojeg su se prije 30 godina upustile u 10-tjedni rat, s gotovo tisuću ljudskih žrtava. Falklandi su dio britanskih prekomorskih samouprava, a u Argentini, koja je izgubila rat, otočje je poznato pod nazivom Malvini.

Klikni za uvećanje

Argentinska predsjednica prošlog tjedna platila je britanskom Guardianu objavljivanje otvorenog pisma za  premijera Davida Camerona, pozivajući ga na pregovore oko suvereniteta nad otočjem. Fernandez je pritom optužila Britaniju da krši rezoluciju UN-a kojom se zahtijeva rješavanje spora oko Falklanda - pregovorima.

Cameron je rezolutno odbacio poziv, poručujući da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno boriti se, ako treba, za taj južnoatlantski arhipelag. Moguće je da ga je na iznenađujuće oštru reakciju potaknula upravo činjenica da ga se na UN-ovu rezoluciju podsjeća sa stranica vjerojatno najuglednije britanske novine, barem u globalnim razmjerima.

U drugu ruku, tabloid Sun, koji je dio carstva medijskog mogula Ruperta Murdocha, osim po razgolićenim ženskim torzima poznat je i po žestokom nacionalnom patosu. Vijest iz svibnja 1982. da su britanske snage potopile argentinski ratni brod General Belgrano Sun je donio na naslovnici s koje je vrištao golemi naslov 'GOTCHA' (Jesmo ga).

Kako je broj poginulih Argentinaca u napadu na Belgrano s vremenom rastao - zaustavio se na 323 - Sun je za iduća dnevna izdanja ipak promijenio naslovnicu. Ona se, međutim, i danas povlači po sveučilištima i medijskim studijima kao jedan od ključnih primjera kršenja profesionalnih standarda i novinarske etike.