LOPTA

The Ball

08.11.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Razmišljajući koju ćemo vam igru predstaviti danas, odluka je pala na The Ball, nesvakidašnju indie igru. Izvorno, The Ball je modifikacija za Unreal Tournament 3, za što je bila nagrađivana zaista brojnim nagradama u nekoliko godina, a i sam Epic Games ju je koristio za promociju pri lansiranju Unreal Development Kita

Dvije godine nakon osvojene nagrade za najbolji mod godine 2008, razvojni studio Teotl Studios oblikovao je mod u samostalnu i istoimenu igru The Ball, koja je ugledala svjetlo dana prije nešto više od tjedan dana i možete je nabaviti na Steamu po vrlo prihvatljivoj cijeni, kao što je to čest slučaj s indie igrama. No prije kupnje savjetujemo vam da isprobate besplatnu demo verziju koju možete pronaći ovdje i, naravno, da pročitate našu recenziju.

 

Kao što smo spomenuli, The Ball je indie igra koju je razvilo nekoliko entuzijasta, no svi znamo da ni indie igre nisu više što su bile, ne misleći pritom ništa negativno. Tako je Clash Zero koristio Valveov Source engine, dok The Ball pokreće Unreal 3, zbog čega većinu vremena izgleda sasvim solidno, a na momente, u pojedinim scenama – izvrsno.

 

No što je The Ball zapravo? Uvodna scena prikazuje skupinu arheologa kako na nekoj planini izvode iskapanja, dok se već u sljedećoj sceni nalazite u podzemnoj spilji jer ste upravo upali u nju. Kolege odozgo vam kažu da vas neće moći izvući još neko vrijeme te da malo istražite podzemlje, što vi, naravno, činite te ubrzo pronalazite neobično oružje koje će, uz famoznu kuglu, The Ball, biti vaše jedino oružje i alat. Uglavnom, priča je oveći promašaj te najvjerojatnije nećete imati ni najmanju potrebu da je pohvatate. Ukratko, The Ball je drevni narod predao ljudima koji su naravno nešto sprčkali i... ma, ne sjećamo se.

 

Ono što je bitno je oružje u vašim rukama i ogromna kugla koju kontrolirate pomoću oružja što vam služi kao magnet i udarač kojim privlačite i odbacujete kuglu. Kako je The Ball svojevrsna puzzle igra koju možemo najlakše usporediti s izvrsnim Portalom, tako će vam kugla biti neophodna na svakom koraku.

 

 

Leveli u igri su strukturirani kao niz pointova na kojima morate odraditi određene radnje da biste napredovali i stigli do kraja levela. Odbacivanjem kugle ćete razbijati lomljive dijelove zidova da biste napravili prolaz, pritiskati neuhvatljivu dugmad i sl. Apsolutno sve puzzleove u igri rješavat ćete kuglom, i to na sve različitije načine kako ćete napredovati. Ispočetka ćete je koristiti za razbijanje stvari, nakon toga za pritiskanje dugmadi, a kasnije i za složenije radnje; na jednoj strani dvorane nalazi se uže koje treba zapaliti da bi došlo do eksplozije koja će vam osloboditi prolaz. Na drugoj strani dvorane nalazi se bazen pun zapaljivog sredstva, dok je u sredini zapaljena baklja. Kuglu umočite u bazen, odvedete je do užeta te napravite trag od užeta do baklje koja će zapaliti trag zapaljivog sredstva te na kraju i uže. Kugla će vam koristiti i kao zaklon i kao pomoć pri pomicanju velikih kamenih blokova te kao platforma s koje možete skočiti više.

 

Unatoč glomaznosti i veličini kugle, njena kontrola izvrsno je napravljena i tu nema gotovo nikakvih problema. Level design apsolutno je podređen opisanom konceptu gameplaya i iako je izgledom prilično repetitivan, zagonetke se ne ponavljaju, i to je ono što je važno. Osim pametnog level designa, autori su i težinu igre tempirali na način da s vremenom dolaze sve kompliciraniji puzzleovi, pa ćete tako kasnije The Ball morati kontrolirati i u vodi i u zraku uslijed smanjene gravitacije te u drugim različitim situacijama. Još jedna korisna stvar je to što oružje ne radi na određenu udaljenost, tj. njime možete privući kuglu koliko god bili udaljeniji od nje, a udaljenost u metrima vam je predočena i iznad health bara.

 

The Ball ima i rijetke scene borbe protiv zombija, i tu moramo biti iskreni i reći da su definitivno najlošiji dio igre. Kao i sve u igri, tako se i borite uz pomoć kugle pravovremenim privlačenjem i odbacivanjem iste. Iako su zombiji tromi i imaju vrlo primitivan AI, zbog čega će jednostavno samo nasrtati na vas, ponekad će vam biti pravi izazov samljeti jednoga od njih jer je upravljanje kuglom prilično tromo i pomalo nezgrapno, što u zagonetkama nije problem, no u borbama itekako je. Isto vrijedi i za borbe s bossovima. Te borbe su tek naizgled bolje izvedene jer pred sobom imate ogromnog neprijatelja, no borba jednostavno ne funkcionira kako bi trebala.

 

The Ball je solidna indie igra i ljubitelji izvornog moda će najvjerojatnije biti oduševljeni. Mi moramo biti realni i s jedne strane na vagu staviti lošu priču i borbu, a s druge strane izvrstan level design i zagonetke, kao i vrlo dobru grafiku koja će vas na momente impresionirati iako se radi o igri koja je tek nešto malo veća od 800 MB. Možda i ne zaslužuje toliko, ali mi ćemo je ocijeniti s -4, jer svaka indie igra je vrijedna pohvale s obzirom da se takvi studiji sastoje od tek nekoliko ljudi i ne raspolažu velikim budžetima.

 

OCJENA: -4