OTVORENO PISMO VESNI PUSIĆ

Teško optužio osoblje hrvatskih konzulata u Srbiji

15.12.2014 u 15:04

Bionic
Reading

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta u otvorenom pismu hrvatskoj šefici diplomacije Vesni Pusić navodi da službenici u hrvatskim konzulatima u Srbiji vrše pritisak na prognane Srbe da, ako imaju srpsku osobnu iskaznicu, moraju odjaviti prebivalište u Hrvatskoj i poništiti osobnu kartu te zemlje, usprkos tome što zakon dozvoljava zadržavanje obje osobne karte, izvještava Tanjug

Pritom se prema prognanim Srbima službenici u konzulatima 'ponašaju bahato i iznose neistine' da nemaju pravo na dvije osobne karte, navodi Linta i podsjeća da ministrici tim povodom piše već treći put, bez odgovora.

Piše da hrvatski službenici prognanim Srbima prilikom prijema govore da nemaju pravo zadržati hrvatske osobne karte, usprkos odredbama hrvatskog zakona o prebivalištu koji to dozvoljava, po osnovi privremenog odlaska iz Hrvatske.

Samo pojedinim Srbima, koji su u postupku obnove ili stambenog zbrinjavanja, dozvoljava se da se opredijele za opciju prijava privremenog odlaska i zadrže hrvatske osobne karte, dodaje.

Linta zato od Vesne Pusić traži da smijeni službenike u hrvatskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima koji tako postupaju, ali i da pozove na odgovornost ambasadora Hrvatske u Beogradu Gordana Markotića i nadležne za ove poslove u svom Ministarstvu.

On je, kako piše, posebno istaknuo 'skandalozno i nezakonito ponašanje prvog tajnika Veleposlanstva RH u Beogradu Darka Sabljaka', čiju smjenu traži.

Linta objašnjava da Sabljak, radnim danima u vremenu od 9 do 13 sati u hrvatskom konzulatu u Beogradu prima grupe od 8 do 10 prognanih Srba kojima odmah kaže da sjednu za jedan veći stol.

Nakon toga im podijeli službeni formular MUP-a Hrvatske na kojem postoji opcija B (odjava prebivališta) koja znači poništavanje važeće hrvatske osobne iskaznice i opcija D (prijava privremenog odlaska izvan Hrvatske) koja znači zadržavanje hrvatske osobne što je u skladu sa hrvatskim zakonom o prebivalištu.

'Zatim Darko Sabljak govori prognanim Srbima da moraju isključivo zaokružiti opciju B, tj. da ponište hrvatske osobne iskaznice i da nemaju pravo na opciju D, tj. da zadrže hrvatske osobne iskaznice.'

Kada su pojedini prognani Srbi, koji su se prethodno upoznali preko Koalicije udruženja izbjeglica s odredbama zakona o prebivalištu, prosvjedovali zbog pritiska Darka Sabljaka da se odjavljuju, 'on im je odgovarao da ih predsjednik Koalicije Miodrag Linta obmanjuje i da on zna što je za njih dobro', naveo je Linta.

'Zatim su pojedini prognani Srbi Darku Sabljaku govorili da se u većini policijskih stanica u Hrvatskoj može slobodno zaokružiti opcija D (prijava privremenog odlaska izvan Hrvatske) i na taj način legalno zadržati dvije osobne. Darko Sabljak im je na to odgovarao da službenici u tim stanicama ne rade po zakonu i da će zato snositi sankcije, a da on, tobože, radi po navedenom zakonu o prebivalištu', ističe Linta.

'Zaista je nevjerojatno da jedan hrvatski službenik u jednom hrvatskom konzulatu u inozemstvu sebi daje za pravo da kritizira zakonito postupanje službenika u većini policijskih stanica u Hrvatskoj, a posebno profesionalni i ljubazan odnos pojedinih načelnika i zamjenika načelnika u policijskim stanicama i policijskim upravama u Hrvatskoj i njihovu spremnost da se konkretni problemi rješavaju na licu mjesta', zaključuje Linta.