neviđeni ekstrem

Temperatura mora na Floridi preko 38 stupnjeva: Kao da ste ušli u vruću kadu

26.07.2023 u 23:14

Bionic
Reading

Površinska temperatura oceana oko Florida Keysa skočila je na 38,43 stupnjeva Celzija ovog tjedna, što bi moglo biti globalni rekord jer toplina mora na tom području dosegnula je neviđene ekstreme

Plutača za temperaturu vode smještena u vodama Manatee Baya u nacionalnom parku Everglades na Floridi u SAd-u, zabilježila je visoku temperaturu u ponedjeljak kasno poslijepodne, pokazali su podaci američke vlade. Druge obližnje plutače bile su iznad 38 i gornjih 32 stupnja.

Uobičajene temperature mora za to područje u ovo bi doba godine trebale biti između 23 i 31 stupnja, prema informacijama Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (Noaa), prenosi The Guardian. Razina topline zabilježena ovaj tjedan otprilike je ista kao u vrućoj kadi.

Ne postoje detaljni podaci o površinskoj temperaturi oceana, ali studija iz 2020. pokazala je da je najviša zabilježena temperatura bila 37,61 C u Perzijskom zaljevu.

Ekstremna očitanja dodaju se prethodnim upozorenjima o zagrijavanju vode Floride na jugoistoku SAD-a, dok su dugotrajne vrućine nastavile pržiti druge dijelove zemlje. Južna obala Floride bori se s ekstremnim toplinskim valom koji prijeti morskom životu i oceanskim ekosustavima.

"Nismo očekivali da će se ovo zagrijavanje dogoditi tako rano u godini i da će biti tako ekstremno", rekao je prošli tjedan za CNN Derek Manzello iz Službe za praćenje koraljnih grebena Nacionalne uprave za oceane i atmosferu. "Čini se da je ovo bez presedana u našoj evidenciji."

  • +6
Koraljni greben na Floridi Izvor: Profimedia / Autor: Joseph Prezioso / AFP / Profimedia

Toplinski valovi sve više pogađaju svjetske oceane, uništavajući alge, morsku travu i koralje i ubijajući dijelove morskog života poput "požara koji uništavaju golema područja šuma". Istraživanje iz 2019. pokazalo je da se broj dana s toplinskim valovima u oceanima utrostručio posljednjih godina.

Toplinska kupola 2021. vjerojatno je ubila više od milijardu morskih životinja duž kanadskog Pacifika, kažu stručnjaci.

Sve veća učestalost i intenzitet vremenskih nepogoda – kako na kopnu tako i u oceanima – simptom je globalne klimatske krize uzrokovane ljudskim djelovanjem koja potiče ekstreme, upozoravaju stručnjaci, pri čemu se očekuje da će trenutni toplinski valovi trajati do kolovoza.