laka željeznica

Tel Aviv dobio dugoočekivani metro; popratili ga prosvjedi jer neće prometovati na šabat

17.08.2023 u 17:41

Bionic
Reading

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pustio je u četvrtak u Tel Avivu u promet dugo očekivanu liniju lake željeznice, što su popratili prosvjedi protiv njegove religijsko-nacionalističke vlade i ljutnja u većinski sekularnom gradu zbog toga što će mreža biti zatvorena na šabat

Policija je obuzdavala protuvladine prosvjede dok se Netanyahu provozao "Crvenom linijom", no buka prosvjednika glasno se čula kada je izišao iz vagona kako bi prerezao crvenu vrpcu tijekom inauguracijske ceremonije na sjevernom terminalu Petah Tikva.

Gospodarsko središte Izraela, Tel Aviv je glavno središte prosvjeda protiv vladine kampanje da reformira pravosuđe, što je izazvalo nezapaćene prosvjede u zemlji i zabrinutost za demokraciju.

"Svi građani, svi, oni koji nas podržavaju i oni koji su protiv nas, koristit će vlak", rekao je Netanyahu.

Gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai bojkotirao je događaj, premda se laku željeznicu čekalo 23 godine. Na širem području grada živi više od 1,2 milijuna ljudi.

U video izjavi poručio je da neće podržati liniju koja će biti zatvorena od petka navečer do subote navečer kako nalaže vjera ortodoksnih Židova i da bi metro koji radi cijeli vikend "bio primjeren liberalnom i demokratskom društvu".

Linija duga 24 kilometra ima 34 postaje, od kojih 10 pod zemljom. Može prevoziti 234.000 putnika na dan, vozeći svakih šest minuta. Do 2028. planiraju se još dvije linije metroa.

Ministar prometa Miri Regev rekao je u srijedu u vezi zatvaranja linije na šabat: "Mi smo Židovska država. Postupamo u skladu sa zakonom i statusom quo".

"Status quo" izraelski je termin za osjetljive aranžmane između sekularnih i religijskih zajednica ili različitih vjera kako bi se sačuvalo ravnotežu. Kritičari vlade tvrde da se ravnoteža pomaknula u korist religijskih stranaka.