IRAN UZVRAĆA UDARAC

Teheran objavio popis zabranjenih 227 američkih proizvoda

15.12.2015 u 13:00

Bionic
Reading

Nakon što su Sjedinjene Države najavile moguće nove gospodarske sankcije Iranu zbog nuklearnog programa, Teheran je danas objavio popis s više od 200 američkih proizvoda koji su odsad zabranjeni u toj državi, objavila je iranska agencija Tasnim

Kako prenose iranski mediji, jutros objavljeni popis koji je sastavila tamošnja nacionalna organizacija za promociju trgovine na zahtjev iranskog ministra industrije, rudarstva i trgovine zabranjuje prodaju 227 proizvoda američkog porijekla među kojima su gume za žvakanje, cigarete, CD-ovi, DVD-ovi, stolovi za biljar, uredska oprema, hrana, čajevi, slike te luksuzni proizvodi.

Kako navodi agencija, popis zabranjenih američkih proizvoda sastavljen je na prijedlog iranskog vjerskog poglavara ajatolaha Alija Kamneija te predsjednika Hasana Ruhanija koji su još krajem rujna ove godine pozvali na jačanje domaće industrije i zaštitu vlastite proizvodnje koju 'uništavaju razuzdani uvozni artikli iz Sjedinjenih Država'.

Proizvodi iz SAD-a, inače, dolaze na iransko crno tržište putem ilegalnih kanala. Američka hrana i pića poput Coca Cole i Pepsija pak u Iranu se proizvode po licenci te tamošnje punionice i distributeri navode kako nemaju nikakve veze s američkim središnjicama.

Cigarete američke proizvodnje predstavljaju glavninu iranskog uvoza duhanskih proizvoda pa se tako godišnje u Iranu popuši šest do sedam milijardi popularnog Marlbora koji proizvodi američka tvrtka Philip Morris. Prema novoj uredbi popularne američke marke cigarete najstrože su zabranjene.