nakon gubitka potpore

Pala talijanska vlada, premijer Mario Draghi podnosi ostavku, predsjednik je ne prihvaća

14.07.2022 u 19:14

Bionic
Reading

Talijanski premijer Mario Draghi podnijet će ostavku. Tu je odluku donio nakon što je talijanska vlada izgubila potporu koalicijskog partnera Pet zvjezdica

Mario Draghi, inače bivši čelnik Europske središnje banke, bio je na čelu talijanske vlade od veljače 2021. godine.

Predložio je vladin paket ekonomske pomoći obiteljima i tvrtkama vrijedan 23 milijarde eura, u čemu ga kasno sinoć Stranka 5 zvijezda, njihov koalicijski partner i najveća stranka u koaliciji, nije podržala. Čelnik stranke Giuseppe Conte ustvrdio je da Draghi ne čini dovoljno za rješavanje krize.

Draghi je rekao da je 'pakt povjerenja koji je održavao vladu jedinstva nestao' nakon što im je koalicijski partner uskratio potporu. Rekao je i da ne želi voditi vladu bez Stranke 5 zvijezda.

Ostavku je Draghi predsjedniku Italije Sergiju Mattarellu predati večeras, javlja BBC.

Međutim Mattarella je odbio ostavku i pozvao Draghija da se obrati parlamentu kako bi se rasčistila trenutna politička situacija.

Odluka Stranke 5 zvijezda da bojkotira glasanje o povjerenju u četvrtak gurnula je Italiju u političku neizvjesnost, što bi moglo potkopati napore da se osiguraju milijarde eura iz fondova Europske unije, da se zemlja uhvati u koštac sa štetnom sušom te da smanji svoju ovisnost o ruskom plinu.

'Današnje glasovanje u Saboru vrlo je značajno s političke točke gledišta. Većina nacionalnog jedinstva koja je podržavala ovu vladu od njezina stvaranja više ne postoji', rekao je Draghi. Nacionalni izbori trebali su se održati početkom 2023. godine kada su se stranke vladajuće koalicije trebale natjecati međusobno, ali ostavka Draghija znači da će vjerojatno biti pomaknuti na rujan ili listopad.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella angažirao je Draghija kako bi Italiji, trećem najvećem gospodarstvo EU-a, pomogao uslijed krize, nestabilnosti i oporavka nakon pandemije.

Stranka Pet zvjezdica od ranije bilježi pad podrške, ali i puno slučajeva prebjega. Bivši čelnik Stranke 5 zvijezda Luigi di Maio optužio je tu stranku za da žele srušiti Draghijevu vladu kako bi oživjeli vlastitu podršku, dok Italiju istovremenu vuku u ekonomski i društveni kolaps.