posljednji ispraćaj

Talijani se opraštaju od Berlusconija, na sprovodu se očekuju deseci tisuća ljudi

13.06.2023 u 11:50

Bionic
Reading

Italija se u utorak priprema oprostiti od bivšeg premijera Silvija Berlusconija, milijardera sklonog skandalima koji je dominirao politikom, biznisom i nogometom zemlje najmanje tri desetljeća

Berlusconi je umro u ponedjeljak u dobi od 86 godina, tri dana nakon što je ponovno primljen u bolnicu San Raffaele u Milanu i dva mjeseca nakon što je otkriveno da je dugo bolovao od leukemije. "Italija bez Berlusconija", napisao je na naslovnici najtiražniji list u zemlji, Corriere della Sera, posvetivši više od 30 stranica izvješćivanju o tom događaju.

Nije naveden službeni uzrok smrti, ali Corriere, koji je objavio vijest o Berlusconijevoj smrti, objavio je da je umro od leukemije, nakon što se njegovo stanje naglo pogoršalo u noći na ponedjeljak. Osim što je četiri puta bio talijanski premijer, Berlusconi je posjedovao poslovno carstvo uključujući medijsku grupu MFE te nogometne klubove AC Milan od 1986. do 2017. i AC Monzu od 2018.

Corriere je rekao da je Berlusconi bio dovoljno dobro da je na televiziji gledao subotnje nogometno finale Lige prvaka između milanskog Intera i Manchester Cityja. Premijerka Giorgia Meloni rekla je u televizijskom intervjuu u ponedjeljak da je tog dana "dugo" razgovarala s njim.

  • +2
Ljudi se opraštaju od Berlusconija ispred Ville San Martino Izvor: Profimedia / Autor: Claudio Furlan/ / LaPresse / Profimedia

Obitelj i bliski prijatelji odaju počast na privatnom bdijenju u njegovoj vili uoči državnog sprovoda u milanskoj katedrali u srijedu, koji će vjerojatno privući desetke tisuća ljudi. Ministar vanjskih poslova Antonio Tajani, koji je prekinuo posjet Washingtonu, među onima je koji će mu odati počast. Tajani je zamjenik čelnika Berlusconijeve stranke Naprijed Italijo, koja je sada u opasnosti od implozije.

  • +17
Silvio Berlusconi Izvor: EPA / Autor: FABIO FRUSTACI

"Volio bih da Naprijed Italijo ima budućnost, ali iskreno, ne vidim je", rekao je bivši ministar i član stranke Giuliano Urbani za dnevnik La Repubblica, navodeći da se većina njezinih birača već okrenula Braći Italije. Meloni i predsjednik Sergio Mattarella među onima su koji trebaju prisustvovati sprovodu što će se održati na nacionalni dan žalosti, a zastave će se vijoriti na pola koplja na svim javnim zgradama.