šokantno izvješće

Talijani će do 2080. biti manjina u vlastitoj državi

22.01.2018 u 21:05

Bionic
Reading

Prema službenom izvješću Eurostata, Talijani bi kao narod mogli potpuno iščeznuti do 2080. godine jer se broj autohtonih građana ove zemlje sve brže smanjuje, a broj stanovnika Italije afričkog i azijskog porijekla sve više raste

'Brojke naše demografsko-istraživačke skupine nisu izvorne jer identični podaci postoje i u službenim statistikama. Ne samo da su talijanske vlasti svjesne tog problema, već obavljaju repopulaciju stanovništva u tolikoj mjeri da bi im pozavidjeli i Šveđani', stoji u izvješću koje prenosi Yournewswire.com.

Talijanska stopa fertiliteta, odnosno broj djece po ženi je 1,34, što je daleko ispod razine obnavljanja stanovništva - 2,1. Takve poražavajuće brojke odnose se na čitavu Europu.

Kako bi bolje razumjeli demografski razvoj u Europi, ekipa geopolitičkog portala Gefira razvila je softver za simulaciju populacije nazvan Cerberus 2.0. Program koristi podatke Eurostata i nacionalne statističke agencije različitih europskih država članica o broju smrtnosti i novorođene djece u svakoj zemlji.

Za Italiju je Cerberus 2.0 započeo svoju simulaciju s razinom populacije iz 1985. godine, što je prva godina za koju je dostupna potpuna baza podataka o smrti i stopama fertiliteta. Počevši od 1985. godine, Cerberus 2.0 je izračunao kako bi u 2016. godini Italija trebala brojati 55 milijuna ljudi. Međutim, prema talijanskom Nacionalnom institutu za statistiku, bilo je 60 milijuna stanovnika, što znači da u Italiji ima i pet milijuna migranata.

Migranti u Rimu Izvor: Reuters / Autor: STRINGER

Ipak, sociolozi vjeruju kako Talijani neće nestati, već da će migranti iz Maroka, Konga ili Zimbabvea 'upiti' talijansku kulturu i spojiti se s talijanskom nacijom. Stručnjaci vjeruju da će problemi nestati nakon druge generacije migranata ili će situacija podsjećati na Sjedinjene Države, u kojoj postoje talijanski Amerikanci, kineski Amerikanci, Afroamerikanci i slično.

S nultom migracijom i sadašnjom stopom nataliteta, Cerberus 2.0 predviđa da će 2080. broj Talijana biti sveden na oko 27 milijuna ljudi, a 2100. godine dalje će se smanjiti na 20 milijuna, odnosno bit će manjina.

Unatoč ovim podacima, talijanska vlada i Eurostat očekuju da će do 2080. godine u Italiji biti 53 do 60 milijuna stanovnika.