DRUGO LICE SLAVNOG MARKSISTA

Talijani bijesni: Javna TV platila Varufakisu 24.000 eura za nastup

30.10.2015 u 12:10

Bionic
Reading

U Italiji se ne stišava skandal zbog naknade od 24.000 eura, koju je bivši grčki ministar financija Janis Varufakis dobio za 22 minuta intervjua danog talijanskoj javnoj televiziji RAI-ju

Osim što je bio plaćen više od 1.000 eura po minuti, Varufakis je za sudjelovanje u emisiji na kanalu RAI 3, emitiranoj 27. rujna, dobio i avionsku kartu prve klase.

Pozamašan iznos i posebnu povlasticu obznanio je sam bivši ministar na svom blogu, na kojem je otkrio i honorare koje je dobio za razna predavanja i intervjue koje je održao u posljednje vrijeme.

Kako prenosi AFP, Varufakis je to učinio kako bi opovrgao tvrdnje da se nakon ostavke pokušava obogatiti na ovaj način. Nabrojao je 20 događaja na kojima je sudjelovao bez novčane nadoknade ili je samo dobio avionsku kartu ekonomske klase te tri predavanja na kojima je zaradio između 500 i 1.700 eura.

Pored ovih, Varufakis je imao dva komercijalna nastupa: intervju za RAI i prezentaciju na konferenciji u Singapuru, za što je dobio 24.000, odnosno 28.800 eura.

'Ovo je jako ozbiljna stvar, bez presedana', rekao je predsjednik Berlusconijeve stranke Forza Italia (FI) Renato Brunetta.

'Plaćaju ti to Talijani pretplatu da bi nagradili Varufakisa?', upitala je na Twitteru Mara Carfagna, glasnogovornica Forza Italije u parlamentu.

Ono što je najviše pogodilo Talijane je to što je Varufakis tri dana ranije sudjelovao u 60-minutnoj debati na BBC-ju, za što je dobio samo avionsku kartu i to u ekonomskoj klasi.

RAI se brani navodeći da je s Varufakisom kontaktirala producentska kuća Endemol te je s njim dogovorila naknadu za intervju.