DISKRIMINACIJA ILI?

Taksisti opet na sudu: sporni branitelji i familija

02.02.2017 u 08:11

Bionic
Reading

Može li se dozvola prenijeti s oca na sina ako stariji član obitelji ode u mirovinu ili ako umre? Je li diskriminacija ako branitelj taksist na natječaju za dozvole dobije bodove koje tvrtka koja se javila na natječaj ne može dobiti? To su tek neka od pitanja kojima odvjetničko društvo Čerin, Mar i partneri pokušavaju na Visokom upravnom sudu osporiti zakonitost Odluke o autotaksi prijevozu koju je gradska Skupština na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića usvojila u listopadu 2016. godine

Spomenuti odvjetnički ured zahtjev za ocjenu zakonitosti podnio je su u prosincu prošle godine, a po zaprimanju iste sud je zatražio od Grada zatražio očitovanje o svemu, što je on prije nekoliko dana i učinio. Odvjetnici smatraju da je donesena Odluka krši Zakon o prijevozu u cestovnom prometu, Zakon o javnoj nabavi i Ustav RH.

U zahtjevu spore da je Grad, mimo zakona, odredio starost vozila kao jedan od kriterija kojim se dodjeljuju bodovi za dozvole. Prema njihovu tumačenju jedini uvjeti koje grad može, sukladno zakonu, odrediti taksistima odnose se na opremu i izgled vozila. Smatraju i da su kriteriji o dodjeli taksi usluge suprotni Zakonu o javnoj nabavi i diskriminirajući jer fizičke osobe, ako su branitelji, mogu dobiti čak deset bodova više nego pravne osobe, koje mogu najviše dobiti 70 bodova.

Naglašavaju kako je time narušena poduzetnička i tržišna utakmica te da se Grad Zagreb bez zakonskog i ustavnog utemeljenja umiješao u tržišnu utakmicu. Neustavnom smatraju odredbu po kojoj se dozvola može prenijeti na krvnog srodnika ili bračnog druga u slučaju da taksist ode u mirovinu ili umre, jer se time pogoduje fizičkim osobama, a u neravnopravan položaj stavljaju pravne osobe.

Zbog svega spomenutog od suda su zatražili da Odluku o taksi prijevozu suspendira.

U odgovoru sudu Grad je naveo kako smatra da zahtjev odvjetničkog društva treba odbaciti zato što se ne zna koga odvjetnici zastupaju ni čiji su interesi povrijeđeni, ali naglašavaju da, ako bi sud ipak odlučivao o meritumu stvari, zahtjev smatraju neosnovanim i pravno neutemeljenim.

Napominju da je odluka usklađena sa Zakonom te da bi se bez jasno propisanih kriterija dovela u pitanje sama provedba natječaja čime bi svi bili oštećeni. Pojašnjavajući dodjelu bodova za branitelje naveli su kako to ima uporište u posebnim propisima kojima se reguliraju prava branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Navode i da Odluka nije suprotna Zakonu o javnoj nabavi jer autotaksi prijevoz nije usluga na koju se primjenjuje taj zakon.

Obrazlažući dio u koji se odnosi na prijenos dozvole na bračnog druga ili krvnog srodnika u slučaju smrti ili odlaska u mirovinu iz Grada su odgovorili kako je taj dio usklađen sa Zakonom o obrtu te kako su strogo propisane okolnosti smanjuju mogućnost zlouporabe Odluke.

Zbog svega navedenog u Grad drže da Visoki upravni sud mora odbaciti zahtjev odvjetničkog društva i ne pokrenuti postupak ocjene zakonitosti Odluke o autotaksi prijevozu.

Koga Čerin, Mar i partneri zastupaju pokušali smo doznati u njihovu uredu, ali su bili zauzeti poslovnim obavezama. Iako je nam rečeno da će se povratno javiti to se do zaključenja teksta nije dogodilo.