BRITANCI SNIMILI REAKCIJE

Tajni transkripti: Hitlerovi nuklearni fizičari ovako su reagirali na Hirošimu

04.10.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Tijekom Drugog svjetskog rata skupina njemačkih znanstvenika predvođena Wernerom Heisenbergom neuspješno je, srećom, radila na izradi nuklearne bombe kojom su nacisti htjeli izvojevati konačnu pobjedu. Nakon rata, saveznici su te znanstvenike uhitili te ih šest mjeseci ispitivali u Engleskoj ne bi li otkrili sve tajne nacističkog nuklearnog programa. Pritom su ih prisluškivali, a jedan od najzanimljivijih transkripata razgovora nacističkih znanstvenika je onaj u kojem komentiraju razorno američko bacanje atomskih bombi na Japan

Razgovor je snimljen navečer, 6. kolovoza 1945. i u njemu sudjeluju Otto Hahn, njemački fizičar i kemičar koji je 1939. otkrio cijepanje jezgre atoma urana pomoću neutrona, čime je otvorio eru atomskih reaktora, koji rade na osnovi te nuklearne reakcije.

Iako je Hahn otac atomske bombe, bio je oštri protivnik atomskog naoružanja. Pored ovog dobitnika Nobelove nagrade za kemiju, u tajno snimljenom razgovoru sudjeluju i spomenuti Heisenberg i također nobelovac te kvantni fizičar Carl Friedrich von Weizsäcker

Sva trojica izrazila su neskriveno zaprepaštenje čuvši o razornom djelovanju nuklearnog oružja koje su zajedno izmislili. U kojoj je mjeri vijest bila šokantna za znanstvenike, ponajviše govori podatak kako je Hahn zatražio žestoko piće od čuvara, a kasnije je zbog svojeg izuma imao i suicidalne misli smatrajući kako je upravo on kriv za atomska razaranja.

WEIZSÄCKER: To što su učinili Amerikanci je zastrašujuće. Smatram da se radi o krajnjem ludilu.

HEISENBERG: Možda niste u pravu. Netko drugi bi rekao kako je to jedini način da se okonča rat.

HAHN: To je jedino što me tješi.

HAHN: Mene je tek nakratko utješilo. Radi se o uranu koji sam otkrio u svojem institutu. Sada sam neutješan jer iza svega stojim ja.

WEIZSÄCKER: Drago mi je da nismo uspjeli u projektu tijekom rata.

HAHN: Da.

WEIZSÄCKER: Slaba je utjeha misliti kako stojiš iza nečega što drugi ljudi mogu iskoristiti jednog dana.