BIO JE MEĐU NAJBOGATIJIMA

Tajkun u godinu dana izgubio 33 milijarde dolara

30.07.2013 u 20:40

Bionic
Reading

Brazilski naftni tajkun Eike Batista prošle je godine bio osmi najbogatiji čovjek na svijetu, ali se njegovo bogatstvo, procijenjeno na 34 milijarde dolara, istopilo u samo 16 mjeseci. Naime, Batista je u međuvremenu izgubio 33 milijarde dolara

Kako javlja Bloomberg, njegov naftni konglomerat OGX Petroleo & Gas Participacoes SA izgubio je prošle godine 90 posto vrijednosti. Batisti će, kada plati sve dugove investitorima, ostati 'bijednih' 200 milijuna dolara.

Batista, poznat po svojoj karizmatičnosti i raskošnom stilu života, bio je pretjerano optimističan u razdoblju kada je njegova zemlja prolazila kroz snažni ekonomski razvoj, nakon čega je zapala u krizu. Sergio Lazzarini, iz Poslovne škole INSPER u Sao Paulu, rekao je kako je Batistin poslovni model bio 'pretjerivanje u svakom smislu'.

Batistin optimizam je i dalje neumanjen, čak i sada kada je suočen s dugovima investitorima poput General Electrica, IBM-a i Državnog investicijskog fonda Mubadala iz Abu Dhabija.

'Ispoštovat ću sve svoje obaveze. Neću ostaviti ništa neisplaćeno', napisao je Batista.

S tolikom sumom, Batistini gubici predstavljaju najveći pad osobnih vrijednosti od ožujka 2013. godine, sudeći prema Bloombergovom indeksu milijardera.

Milijarderi koji su proteklih godina zapali u probleme su Ingvar Kamprad, osnivač Ikee, koji je izgubio 17 milijardi dolara u 2010. godini, te Sean Quinn, nekada najbogatiji čovjek u Irskoj, koji je bankrotirao 2011. godine, nakon što je samo tri godine ranije njegovo bogatstvo procijenjeno na šest milijardi dolara.