BORBA ZA TRON U S. KOREJI

Tajanstvena dinastija: kome visi mač nad glavom?

Bionic
Reading

Hibridni i tajnama ovijeni komunističko-caristički režim Sjeverne Koreje nedavno je izvršio prvo smaknuće unutar vlastite vrhuške. Jang Son-taek, tetak 'velikog vođe' Kim Jong-una, ubijen je vjerojatno pred streljačkim vodom nakon moralne i političke diskreditacije u državnim medijima

Jang Son-taek na Zapadu je bio smatran vrlo moćnim pripadnikom režima - čak vjerojatnim  pozadinskim vladarom te glavnim savjetnikom Kim Jong-una, koji je nakon smrti oca mu Kim Jong-ila došao na vlast u dvadesetim godinama života.

Obitelj Kim vlada Sjevernom Korejom još od kraja Drugog svjetskog rata. S vremenom se ta komunistička diktatura azijskog tipa izvrnula u nasljednu totalitarnu monarhiju. Danas je po nizu pokazatelja riječ o jednoj od najsiromašnijih i najizoliranijih zemalja svijeta, ali i o nuklearnoj sili s ekstremno bizarnim kultom ličnosti.

Nakon što je službeni Pjongjang objavio da je smrtnom kaznom likvidiran vođin tetak Jang Son-taek, časopis  Foreign Policy pisao je da je mladi diktator Kim Jong Un opasno narušio drevno, pretkomunističko konfucijansko načelo koje je navodno još uvijek ukorijenjeno u Sjevernoj Koreji - načelo poštovanja starijih.

Što će biti dalje, izvanjski svijet može samo nagađati, jer informacije kojima javnost raspolaže samo su sumnjive mrvice. No Foreign Policy sastavio je listu članova vladajuće obitelji Kim i pokušao se pozabaviti njihovim šansama da prežive neke buduće čistke unutar režima. Napomena: prognoze su temeljene na vrlo šturim podacima i nagađanjima.

Kim Kjong-hui
Rodbinski odnos s vođom:
tetka
Vjerojatnost preživljavanja režimskih čistki:
vrlo dobra
Udala se za Janga 1972., desetljećima prije nego što će biti optužen za 'trostruku izdaju' i proglašen 'ljudskim ološem'. Moćni supružnici navodno su dulje vrijeme bili otuđeni jedan od drugog. Do Zapada su došle glasine o Jangovu navodnom ženskarenju, ali pričalo se i o samoubojstvu njihove kćeri 2006. godine.

Iako je sekretarka vladajuće Radničke partije, Kim Kjong-hui nije se pojavila na komemoraciji povodom druge godišnje smrti brata joj Kim Jong-ila. Komemoracija je održana svega nekoliko dana nakon vijesti o likvidaciji. No karakteristično zakopčan do ušiju, sjevernokorejski režim ipak je nakon ubojstva njezina supruga dao do znanja da je 67-godišnja Hui zadržala svoje pozicije. Njezin izostanak povezuje se i s navodnim zdravstvenim problemima.

No ona je krvni rod ustoličenih velikih vođa. Nedavna revizija Deset temeljnih načela Korejske radničke partije sadrži - kako prenosi južnokorejski Chosun Ilbo - vrlo nemarksistički amandman: 'Sjeverna Koreja i Radnička partija živjet će dovijeka po krvnoj liniji Baekdu.'

Planina Baekdu nekovrsna je svetinja aktualnog režima; tamo je je Kim Il-sung navodno započeo svoj gerilski pokret, a državna dogma je ta da je u toj planini rođen i njegov sin-nasljednik Kim Jong-il (iako je potonji zapravo rođen u Rusiji).

Bilo bi, piše Foreign Policy, vrlo iznenađujuće to da Kim Jong-un naredi strijeljanje zadnjeg preživjelog djeteta utemeljitelja dinastije.

Kim Sul-song i Kim Jeo-jong
Rodbinski odnos s vođom: polusestra i sestra
Izgledi za preživljavanje režimskih čistki: dobri
Kim Jong-un mogao bi se, poput oca, u vladanju pouzdati na svoju sestru. Kim Sul-song ima 38 godina i, prema neimenovanim izvorima južnokorejskog lista Hankyoreh, jedan je od organizatora čistke koja je dovela do smaknuća Janga. Zapravo se vrlo malo zna o Kim Sul-song - vodeći mediji poput BBC-a nemaju čak ni njezinu fotografiju.

Slično je i s Kim Jeo-jong, koja je prvo zapadnim medijima poznato pojavljivanje u javnosti imala u prosincu 2011. na pokopu svog oca Kim Jong-ila. Prema nekim napisima, ona je zadužena za 17 japanskih civila koje je Sjeverna Koreja otela krajem 70-ih i početkom 80-ih godina.

Kim Jong-chol
rodbinska veza s vođom: brat
Izgledi za preživljavanje čistki: izvrsni

Sjevernokorejski prebjeg Lee Yun-keol tvrdi da je 32-godišnji brat 30-godišnjeg čelnika osobno uz pomoć tjelohranitelja izveo uhićenje tetka Janga. To je iznenadilo neke, jer je Chol prije samo dvije godine bio preskočen kod odabira nasljednika; Kim Jong-il navodno ga je smatrao 'previše ženskastim' za vođenje Sjeverne Koreje. Inače, stariji brat Kim navodno vodi Pongwhajo, grupu elitne sjevernokorejske mladeži kojoj je do ustoličenja pripadao i aktualni 'veliki vođa'.

Kim Jong-nam
Rodbinski odnos s vođom: polubrat
Izgledi za preživljavanje režimskih čistki: nisu dobri

On je kao najstariji Kimov sin (42 godine) neko vrijeme bio očekivan na mjestu nasljednika, ali čini se da je izvisio nakon čudnog skandala 2001., kada je uhićen na tokijskom aerodromu s krivotvorenom putovnicom Dominikanske Republike. Navodno je htio odvesti sina u tokijski Disneyland, a cijeli događaj opisan je kao velika sramota za tadašnjeg vođu Kim Jong-ila. Nam je i bez toga imao lošije političke predispozicije jer je sin Song Hye-rim, koja navodno nikako nije bila po volji utemeljitelju dinastije Kim Il-sungu.

Povrh svega, veliku, očinsku ulogu u odgoju Nama navodno je imao nedavno smaknuti Jang, koji sam nije imao muškog nasljednika. Kim Jong-un mogao bi vidjeti prijetnju u svome polubratu, piše Foreign policy. Najstariji Kim trenutačno živi u egzilu, između Singapura i Kine, ali Južna Koreja tvrdi da ga sjevernokorejske službe pokušavaju oteti i vratiti u Pjongjang. Možda baš zato što Nam ima neke veze u Kini i mogao bi postati favorit Pekinga za vlast u Sjevernoj Koreji, ako se počne raspadati aktualni režim.

Reportaža o sjevernokorejskom režimu (južnokorejska mreža Arirang)