posjet sarajevu

Szijjarto: Mađarska traži proširenje EU i zaustavljanje ilegalnih migracija

26.01.2024 u 18:01

Bionic
Reading

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto kazao u petak kako će njegova zemlja tijekom predsjedanja Vijećem EU u drugoj polovici ove godine snažno potaknuti proces pridruživanja zapadnog Balkana Uniji, a najavio je i odlučno suočavanje s problemom ilegalnih migracija

Šef mađarske diplomacije ovo je izjavio tijekom radnog posjeta BiH, nakon što se sastao s ministrom vanjskih poslova te zemlje Elmedinom Konakovićem.

Kazao je kako će Mađarska predsjedanje Unijom preuzeti u razdoblju u kojemu je Europi potreban "novi polet, svježina i ambicije".

"Mi smatramo da to u prvom redu možemo dobiti od zapadnog Balkana. U interesu je EU i u interesu država regije da one što prije postane članicama Unije", kazao je Szijjarto.

Istaknuo je kako Mađarska planira u velikoj mjeri ubrzati proces integracije zapadnog Balkana jer smatra da bi to doprinijelo jačanju mira i stabilnosti.

Za sve koji usporavaju taj integracijski proces kazao je kako idu protiv interesa zapadnog Balkana ali i same Unije. "Unutar Unije postoje zemlje koje javno podržavaju proširenje, no u zatvorenim krugovima govore posve drugačije", kazao je Szijjarto.

Kada preuzme predsjedanje Unijom Mađarska očekuje početak pristupnih pregovora s BiH, što je i za očekivati dvije godine od dobivanja kandidatskog statusa, smatra on.

Dodao je kako Mađarska, uz proširenje Unije, želi i učinkovitije kontroliranje ilegalnih migracija pa na tom planu kani djelovati vrlo odlučno i tijekom predsjedanja Unijom.

"Nastupit ćemo protiv migracijskih kvota i tražiti od Bruxellesa da prestane poticati dolazak migranata u Europu", kazao je Szijjarto pojašnjavajući kako se Budimpešta odlučno zalaže da migranti ostanu u prvoj sigurnoj zemlji do koje dođu i da nemaju pravo ići u druge države.

Szijjarto i Konaković potpisali su akcijski plan o prioritetnoj potpori mađarskog ministarstva vanjskih poslova ministarstvu vanjskih poslova BiH na putu ka europskim integracijama BiH.

Konaković je kazao kako je to najava potpore za pregovarački proces koji tek slijedi i nada se kako će to početi u ožujku, kada se očekuje da Europsko vijeće odobri početak pristupnih pregovora s BiH.

Konaković je kazao da je Mađarska iskreni prijatelj i zagovornik europske budućnosti BiH.