NOVA INICIJATIVA

Švicarska najavila mirovnu konferenciju o Ukrajini

23.02.2024 u 23:11

Bionic
Reading

Švicarska je u petak najavila Ujedinjenim narodima da namjerava "do ljeta" organizirati mirovnu konferenciju o Ukrajini na visokoj razini, tijekom sastanka Opće skupštine u povodu druge godišnjice ruskog napada na Ukrajinu.

"Na zahtjev Ukrajine, planiramo do ljeta organizirati mirovnu konferenciju na visokoj razini koja se tiče Ukrajine", rekao je švicarski ministar vanjskih poslova Ignazio Cassis. "Stoga bih želio iskoristiti ovu priliku da pozovem sve nacije da djeluju zajedno prema našem zajedničkom cilju."

Mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija predviđa obnovu ukrajinskog teritorijalnog integriteta, povlačenje ruske vojske, zaštitu prehrambenih i energetskih resursa, nuklearnu sigurnost i puštanje svih ratnih zarobljenika.

"Rusija ne može ignorirati glas svjetske većine ako svi zauzmemo principijelan stav i djelujemo zajedno.Ta tormula za mir predstavlja upravo takvu mogućnost", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba na Općoj skupštini.

Vijeće sigurnosti se također sastalo u petak kako bi obilježilo godišnjicu ruske invazije koja je započela 24. veljače 2022. godine.

"Rat u Ukrajini ostaje otvorena rana u srcu Europe", rekao je glavni tajnik Antonio Guterres.

UN-ova Opća skupština uvelike je izolirala Rusiju pozivajući na "sveobuhvatan, pravedan i trajan mir", zahtijevajući od Moskve da povuče vojsku i obustavi borbe.

"Ne treba tratiti vrijeme na uzaludne planove Kijeva na temelju Zelenskijeve takozvane mirovne formule", rekao je ruski veleposlanik pri UN-u, Vasilij Nebenzija.

"To nije ništa drugo nego ultimatum Rusiji i pokušaj navlačenja što više zemalja u beskrajne sastanke o tom utopijskom projektu", dodao je.