WOJTILA ZASJENIO FRANJU

Svjetski dan katoličke mladeži: Poljski biskupi hladno dočekuju Papu

27.07.2016 u 13:44

Bionic
Reading

Prvi posjet pape Franje Poljskoj koji će ujedno biti i domaćin Svjetskog dana mladih umjesto uobičajenog veselja koje inače prati taj događaj, koji popularno nazivaju katoličkim Woodstockom, zasjenilo je jučerašnje stravično ubojstvo katoličkog svećenika u Francuskoj. Osim tog stravičnog događaja, putovanje aktualnog Pape u Poljsku obilježava i vidljiva nesklonost poljskog klera svome vatikanskom poglavaru

Vijesti da su islamski militanti prekinuli misu u crkvi u Saint-Etienne-du-Rouvray, nedaleko od Rouena, i prisilili 85-godišnjeg svećenika oca Jacquesa Hamela da klekne kako bi mu prerezali vrat pokvarila je veselje koje inače prati Međunarodni susret mladih.

Papa Franjo užasnut je ubojstvom koje je nazvao izrazito barbarskim. Ovo ubojstvo tijekom katoličkog misnog slavlja šokiralo je mnoge katolike i podsjetilo ih na mučko ubojstvo nadbiskupa Oscara Romera kojeg su ubili desničarski odredi smrti 1980. dok je služio misu u bolničkoj kapelici u San Salvadoru.

Vatikan očekuje da će se na petodnevnim događanjima u povodu Svjetskog dana mladih, koja počinju u srijedu u Krakovu, okupiti više od milijun i 500 tisuća mladih iz cijelog svijeta. Poljske vlasti najavile su stroge mjere sigurnosti.

Očekuje se da će na početku svog boravka u Poljskoj papa Franjo odati počast ubijenom svećeniku koji bi, prema informacijama Reutersa, trebao biti proglašen mučenikom zbog načina na koji je ubijen zbog svoje vjere.

Osim sjene stravičnog ubojstva svećenika u Francuskoj, nad prvi posjet pape Franje Poljskoj nadvila se i sjena njegova prethodnika Ivana Pavla II. koji ima kultni status u rodnoj Poljskoj zbog uloge u rušenju komunizma.

O nadmoći pokojnog poljskog pape nad aktualnim argentinskim svjedoči i činjenica da se u povodu ovogodišnjeg (petodnevnog) druženja katoličke mladeži na ulicama Krakova može vidjeti više plakata Ivana Pavla nego pape Franje.

Poljska je doživjela značajan politički pomak prema klerikalnom konzervativizmu otkako je na vlast premoćnom pobjedom došla euroskeptična i ultrakonzervativna stranka Pravo i pravda (PiS). Njezini čelnici žele Poljsku brendirati kao patriotsku i katolički pobožnu državu, u čemu imaju veliku potporu poljskog klera koji je naročito utjecajan u poljskoj provinciji, odnosno među ruralnom populacijom.


Strani mediji upozorili su na, vjerojatno namjerni, gaf poljskih biskupa koji su u pismu kojim se katoličku mladež poziva na Svjetski dan mladih u Poljskoj ovaj tjedan izostavili ime njihova domaćina, pape Franje kojemu će to, osim ovog važnog događaja, biti i prvi posjet toj zemlji.

Umjesto toga biskupi spominju bivšeg papu Ivana Pavla II. rođenog u Poljskoj i jako cijenjenog zbog njegove uloge u poticanju nacije da se suprotstavi komunistima. Papa Ivan Pavao II., koji je umro 2005., proglašen je svetim 2014. godine.

Iako će papa Franjo, a ne duh njegova prethodnika, biti domaćin Svjetskog dana mladih, činjenica što ga se ne spominje odraz je nezadovoljstva dijela visokog svećenstva zbog njegovih poziva da Crkva bude inkluzivnija i milosrdnija, poruke koja se ne podudaraju s propovijedima u mnogim poljskim crkvama.

'Apsolutno sam uvjeren da će susret pape Franje i poljske Crkve biti izazovan za obje strane', rekao je Jaroslaw Makowski, liberalni poljski teolog.

'Kada je bio pozvan u Poljsku 2013., nije bio poznat... Ali nakon nekoliko mjeseci postalo je jasno da on nije ono što se očekivalo nego netko tko želi protresti Crkvu i skrenuti je s puta na koji je poljska Crkva navikla.'

Iako se otvorene kritike argentinskog Pape rijetko mogu čuti, poljski biskupi ne slažu se javno s njegovim stavovima o pitanjima kao što su homoseksualci i razvod braka, strahujući da bi mogao razvodniti crkvena učenja.

Glasnogovornik Poljske biskupske konferencije rekao je da je pismo kojim se pozivaju mladi samo jedan od mnogih dokumenata objavljenih o tom događaju. 'Papa je nezaobilazan dio Svjetskog dana mladih', rekao je.

Papa Ivan Pavao II. bio je nadbiskup Krakova prije nego je 1978. postao Papa.

Stopa razvoda u Poljskoj blizu je europskog prosjeka, a broj ljudi koji redovito pohađaju misu smanjio se za gotovo 10 postotnih bodova u zadnjih deset godina na oko 40 posto.
Ovo je petnaesto apostolsko putovanje pape Franje, a 23. država koju posjećuje.

Sveta misa u Gospinu svetištu Jasna Gora, posjet nacističkim sabirnim logorima Auschwitz i Birkenau, te prolaz kroz Sveta vrata u svetištu Božanskog milosrđa u Krakovu bit će glavni događaji Papina apostolskoga putovanja u Poljsku, od 27. do 31. srpnja, u prigodi 31. Svjetskog dana mladih. Susret s mladima iz cijeloga svijeta također će se odvijati u tri dijela: doček pape Franje, molitveno bdijenje te sveta misa, najavio je Federico Lombardi, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, a prenio je Vatikanski radio.

On će pohoditi katedralu u Krakovu i svetište Czestochowu, koja su bogata poviješću i poljskim simbolima, kao što je poznata slika Crne Gospe. Trećeg dana boravka u Poljskoj, Papa će posjetiti nacistički sabirni logor u Poljskoj Auschwitz-Birkenau, udaljen tridesetak kilometara od Krakova.

Nakon Auschwitza Papa će posjetiti samostan u Krakovu u kojem je živjela sveta Faustina Kowalska, promicateljica pobožnosti božanskog milosrđa, a potom i svetište svetoga Ivana Pavla II. gdje će navečer u obližnjem Kampusu milosrđa sudjelovati u bdijenju s mladima, a sveta će misa u nedjelju prije podne biti vrhunac Svjetskoga dana mladih, kazao je pater Lombardi.