ŠIRENJE SVIJESTI

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a: U Hrvatskoj niska učestalost infekcije

01.12.2023 u 07:42

Bionic
Reading

Svjetski dan AIDS-a 1. prosinca posvećen je širenju svijesti o infekciji virusom HIV-a i poticanju globalnog zajedništva u prevenciji zaraze tim virusom po kojoj je Hrvatska, 38 godina nakon prvih otkrivenih slučajeva, i dalje među zemljama s niskom učestalošću

Ovogodišnjim sloganom svjetske kampanje "Prepustimo vodstvo zajednici" ističe se važnost uključenosti zajednice u prevenciju HIV-a/AIDS-a, njezina ključna uloga u suočavanju s izazovima te bolesti i postizanju globalnih ciljeva prevencije radi završetka epidemije,

U Hrvatskoj je na godinu prosječno 90 novodijagnosticiranih slučajeva HIV-a/AIDS-a, pa smo sa stopom od 2,3 na 100.000 stanovnika zemlja s niskom učestalošću infekcije.

No, iz Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) ističu kako je najveći problem osoba s HIV-om stigma, a ne njihova bolest, za koju postoje uspješni antivirusni lijekovi. Još je mnogo mitova o rizicima za prijenos virusa, putovima prijenosa i posljedicama infekcije te zabluda povezanih s rizičnim ponašanjem.

Pri eliminaciji stigme, što je i jedan od globalnih ciljeva završetka epidemije, treba uzeti u obzir da imamo nisku razinu pojavnosti infekcije u općoj populaciji, a osoba koja živi s HIV-om i redovito se liječi više nije zarazna za svojega spolnog partnera, što malo ljudi zna, napominje predsjednik HUHIV-a Tomislav Beganović.

Ove godine 79 novodijagnosticiranih

U Hrvatskoj je ove godine HIV dijagnosticiran u 79 osoba, uključujući 12 novooboljelih od AIDS-a, te devet umrlih od posljedica AIDS-a.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS - od 1985., kada su otkriveni prvi slučajevi zaraze HIV-om u Hrvatskoj, do polovine studenoga ove godine taj je virus dijagnosticiran u 2097 osoba - 88,6 posto muškaraca i 11,4 posto žena. Od toga ih je od AIDS-a oboljelo 627, a umrlo 266.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Prema putu prijenosa u ukupnom broju oboljelih najveći udio čini seksualni odnos između muškaraca (70 posto), a drugi najčešći put prijenosa je spolni odnos između žene i muškarca (19 posto). Udio zaraženih putem injektiranja droga je pet posto.

Voditeljica Odjela za HIV, spolno i krvlju prenosive bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić ocjenjuje stanje u Hrvatskoj "relativno povoljnim" i smatra kako ga je potrebno održavati pojačanom i poboljšanom prevencijom usmjerenom prema skupinama izloženima većem riziku zaraze. Pritom ističe testiranje i testiranje u zajednici kao ključno za globalno sprječavanje novih infekcija.

U Hrvatskoj je dostupno dobrovoljno savjetovanje te anonimno i besplatno (bez uputnice) testiranje na HIV i druge spolno prenosive infekcije (SPI) u centrima za testiranje u zavodima za javno zdravstvo. Te usluge već 10 godina nudi i HUHIV-ov "CheckPoint Zagreb".

Testirano je više od 2000 osoba, od kojih je njih 167 bilo pozitivno.