MARIKA TOMLJANOVIĆ KIPRIJANOVSKI

Svjedokinja Sanaderove obrane osuđena madam

09.11.2012 u 19:40

Bionic
Reading

Mađarski član Uprave Ine Pal Zoltan Kara posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-Mol na zagrebačkom Županijskom sudu da nije osjetio da su hrvatski članovi u Upravi Ine bili diskriminirani

Sanader je u slučaju Hypo optužen za ratno profiterstvo, a u slučaju Ina-Mol tereti ga se za primanje 10 milijuna eura mita od čelnika mađarske naftne kompanije u zamjenu za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Svjedok obrane ustvrdio je da je upravljanje Inom u suglasnosti s hrvatskim zakonima i da je koliko on zna prema Zakonu o privatizaciji određeno da vlada ne smije imati više od 25 posto dionica Ine do ulaska u EU.

Za razliku od hrvatskih članova koji su tvrdili da nisu mogli imati kvalitetan uvid u poslove oko nabave nafte, svjedok je rekao da oni mogu dobiti podatke na uvid ali ih ne smiju iznositi ni kopirati.

Kazao je da su članovi Uprave većinu odluka donosili konsenzusom te da su hrvatski predstavnici u proteklih godinu i pol manje od pet puta glasovali različito od MOL-ovih predstavnika.

Uprava je, kazao je svjedok, preglasavanjem hrvatskih članova odlučila da se podaci o nabavi nafte mogu dobiti samo na uvid te da hrvatski članovi Uprave ne mogu prisustvovati sjednicama odbora izvršnih direktora.

Po riječima svjedoka bilo je slučajeva kada je predsjednik Uprave odlučujućim glasom stao na hrvatsku stranu ali je na upit tužiteljice kazao da je to bilo nakon svjedočenja hrvatskih članova Uprave.

Svjedok je ustvrdio da je Ina od kraja 2008. do 2010. bila u tehničkom bankrotu, a nakon što je u toj kompaniji MOL preuzeo upravljačka prava, 2011. dobit je iznosila 1,8 milijardi kuna.

Na upit tužiteljice zna li da je dobit Ine u ovogodišnjih devet mjeseci za 54 posto manja u odnosu na lani, rekao je da je ove godine dobit iznosila 1,5 milijardi kuna. Objasnio je da je prošle godine Ina imala prihode iz Sirije a ove godine ni lipe.

Svjedok je ispričao i da je bivši potpredsjednik vlade Damir Polančec tražio savjet od predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadya kako spriječiti neprijateljsko preuzimanje Podravke.

To je, kazao je svjedok, rezultiralo time da je MOL dao jamstvo OTP banci za kredit Podravci, što je MOL-u donijelo višemilijunsku dobit 2011. koju je na ime jamstva platila Podravka. Polančecu se s ostalim optuženicima sudi da je oštetio Podravku za višemilijunske iznose.

Sanaderova obrana je osim prijedloga da se utvrdi tijek novca na računu švicarske kompanije Roberta Ježića, što je navodno bio mito za Sanadera, zatražila i da se kao svjedokinju ispita Mariku Tomljanović Kiprijanovski, bivšu nevjenčanu suprugu svjedoka u slučaju Hypo Drage Vidakovića koja je uvjetno osuđena zbog organiziranja elitne prostitucije.

Obrana je navela da ima njezinu izjavu u kojoj kaže kako se Vidaković susreo s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem u Termama Čatež kada je za njim bila raspisana tjeralica i da se Vidaković susretao sa zamjenicom ravnatelja USKOK-a "Vesnom" u restoranu As, gdje je dogovarao kako će svjedočiti protiv Sanadera. Obrana je također navela da je Vidaković rekao da je lagao kad je svjedočio protiv Sanadera.

Tužiteljstvo se usprotivilo tim prijedlozima o kojima će Sudsko vijeće odlučivati u ponedjeljak, kada bi optuženi Sanader mogao početi iznositi svoju obranu.