SUĐENJE SANADERU

Svjedočio autor portreta dugorukog Sanadera

14.01.2013 u 11:15

Bionic
Reading

Ivo Sanader, kao bivši premijer, bio je štićena osoba do kraja 2010. godine, jer po Vladinoj uredbi premijer i njegova obitelj ostaju pod 'paskom' osiguranja još pola godine, a mjere osiguranja mogu se produljiti nekoliko puta po šest mjeseci, doznalo se u nastavku suđenja u 'aferi Fimi media'. Iako se iz iskaza svjedoka Davora Blaževića, šefa Sanaderovog osiguranja u vrijeme dok je bio predsjednik Vlade, moglo zaključiti da je bio štićena osoba i u vrijeme bijega, iz MUP-a je potvrđeno kako mu je zaštita ukinuta u rujnu 2010., dva mjeseca prije odlaska u Austriju

Davor Blažević, voditelj osiguranja predsjednika Vlade do rujna 2009., a nakon toga ravnatelj Uprave za posebne poslove sigurnosti u MUP-u, svjedočio je u procesu koji se protiv Ive Sanadera, HDZ-a i bivših dužnosnika te stranke vodi na Županijskom sudu u Zagrebu za navodno izvlačenje više od 70 milijuna kuna od državnih poduzeća i institucija.

Blažević je posvjedočio kako je jednom prilikom podignuo 10.000 kuna u HDZ-u za putne troškove, jer nije za vikend mogao uzeti akontaciju u MUP-u. Morao je na izvanredni put, a procedura za putovanja u inozemstvo bila je komplicirana. Ta sredstva dobio je od Branke Pavošević, potpisao isplatnicu te vratio novac nakon puta.

Na upit o tome dokle je Ivo Sanader bio štićena osoba, Blažević je odgovorio kako je to bilo do kraja 2010. Nakon odlaska s dužnosti, a po Vladinoj uredbi, premijer ostaje štićena osoba prve kategorije još pola godine. Mjere osiguranja, kako je potvrdio Blažević, mogle su se produljiti na po šest mjeseci i bivši se premijer i njegova obitelj 'pokrivaju od 0 do 24 bilo na privatnim, bilo na službenim putovanjima u Hrvatskoj i izvan nje'. U prvi mah moglo se zaključiti kako je Sanader bio štićena osoba i u vrijeme bijega, no ta mu je mjera ukinuta dva mjeseca ranije što je i potvrđeno iz policije.

Prije Blaževića o Sanaderovim afinitetima prema slikama, ali i umjetnosti općenito, svjedočili su akademski slikar Tihomir Lončar, od kojeg je bilo naručeno da izradi portret tadašnjeg premijera, te sveučilišni profesor i kazališni redatelj Petar Selem, inače prijatelj Ive Sanadera.

Iako nije upitan o Sanaderovom portretu koji, zbog primjedbi da je portretiranom jedna ruka dulja, nikad nije otkupljen od slikara, Lončar je svjedočio o svojim kontaktima sa Sanaderom. Dolazio je kod njega u atelje radi dogovora o portretu. Posvjedočio je kako je na sugestiju Biance Matković poklonio neke slike Vladi kako bi ih Sanader mogao pokloniti stranim državnicima. Učinio je to 'pet-šest puta', a na upit je li uobičajeno da slikari tako poklanjaju slike, potvrdno je odgovorio.


Petar Selem potvrdio je kako je Sanader 'zainteresiran za sve vidove umjetnosti' te da je u kući 'imao lijepu i solidnu kolekciju slika, ali ništa posebno'. Ne zna kako je Sanader došao do slika, niti ga je to pitao te je potvrdio kako je početo stvarati kolekciju još dok je bio intendant HNK-a u Splitu. 'Sanader mi je poklonio jednu sliku, a ja njemu nisam poklanjao slike nego svoje knjige. Božo Biškupić mi nije ništa poklonio. Nema šanse da bi mi nešto poklonio', konstatirao je Selem.

Suđenje se nastavlja svjedočenjem nekadašnjeg Sanaderovog tjelohranitelja Ante Bralića i vozača Stephana Haraminčića, a na klupu za svjedoke trebaju sjesti i Mira te Ivan Barišić