SOFTIĆ NA SUĐENJU

'Svilana smo zvali mister Tisuću'

03.12.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Nakon tromjesečne stanke na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu, optuženom za primanje mita od vlasnika producentske kuće Core media Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV

Nakon tromjesečne stanke nastavilo se suđenje Siniši Svilanu, optuženom za primanje mita od vlasnika producentske kuće Core media Vladimira Šelebaja Selliera u zamjenu za prikazivanje emisija na Novoj TV. U optužnici ga terete da je primio 262.000 eura mita.

Suđenje je prekinuto u rujnu, nakon što je sudsko vijeće zabranilo USKOK-ovoj tužiteljici predočenje dva iskaza koja je u drugoj istrazi dao jedan od krunskih svjedoka - Denis Latin. Vrhovni sud odlučio je da iskazi mogu ostati u spisu, ali da se neće predočavati u postupku te se suđenje moglo nastaviti.

Danas je svjedočio producent Edvin Softić potvrdivši da je 2006. godine Svilanu osobno uručio kuvertu u kojoj se nalazilo 14.400 kuna mita za Svilana, novac (za plaće) njegovoj djevojci Silvi Mustapić te za plaće novinarkama Mireni Stijačić i Meliti Palčić. Na tablici isplata za emisiju 'U sridu' zabilježen je ukupan iznos od 48.030 kuna, s time da je tri tisuće kuna bilo izdvojeno za čistačice.

Rekao je da je zajedno s Dijanom Šelebaj Čuljak i Vladimirom Šelebajem ušao u posao s Core medijom po principu zarade 50:50 posto. Sudjelovao je tek u pregovorima za emisiju '1 na 1', dok je dogovaranje drugih emisija ('U sridu', 'Istraga' i 'Interijeri') prepustio kolegama kojima je, kaže, vjerovao, što se kasnije ispostavilo kao pogrešna procjena.

U pregovorima je najčešće bio i Branko Čakarmiš kao direktor Nove TV i dio CMI-a, tvrtke za koju je ranije radio u Sloveniji. Softić kaže da se Čakarmiš oslanjao na Svilana jer nije poznavao hrvatsku publiku te mu je trebala stručna pomoć u poslu. Primjer utjecaja Branka Čakarmiša na posao s Core medijom dao je na temelju emisije 'U sridu' kojoj se protivila glavna urednica informativnog programa Iva Gačić. Nije željela da koncept emisije stvaraju novinarke HTV-a Dijana Čuljak i Hloverka Novak Srzić, a poseban problem vidjela je u činjenici da bi emisiju vanjske proizvodnje radili novinari iz informativnog programa Nove TV.

Kako su Dijana Čuljak, Vladimir Šelebaj i Hloverka Novak Srzić smatrali da je Svilan jako važna osoba za njihov posao, jer im može dojavljivati informacije s Nove TV i dogovarati 'dobru cijenu posla', rekli su da ga treba 'nagrađivati'. Softić kaže da su ga zvali 'mister Tisuću' jer mu se minimalno davalo po tisuću eura za ugovoreni posao.

Nova TV je najviše poslova imala s Core medijom, tvrdi Softić kojega su Čuljak i Šelebaj kasnije prevarili krivotvorivši njegovih 20-ak potpisa, zbog čega je izašao iz posla.

Svjedočio je i voditelj emisije 'U sridu' Aleksandar Ćeramilac. Rekao je da je poznavao Svilana kao glavnog urednika programa Nove TV te da je vođenje emisije dogovorio s Vladimirom Šelebajem, no prije toga se telefonski konzultirao i sa Svilanom. Radio je honorarno i imao ugovor s Core medijom.