SUĐENJE ZA MITO NA NOVOJ TV

Svilan: Nisam kriv! Sve su to notorne laži

05.04.2013 u 11:50

Bionic
Reading

Bivši direktor programa Nove TV Siniša Svilan, optužen za primanje mita kako bi se na toj komercijalnoj televiziji prikazivale emisije produkcijske kuće Core Media, u cijelosti je prilikom iznošenja svoje obrane odbacio djelo za koje se tereti. 'Ne, apsolutno se ne osjećam krivim. U sudnici su iznesene laži protiv mene, pogotovo da sam dobivao nekakav novac', ustvrdio je Svilan

Siniša Svilan je u svojoj obrani pred Županijskim sudom u Zagrebu podsjetio da je kao programski direktor na Novoj TV skrbio o sadržaju emisija, ali i da nije mogao donositi konačne odluke. Naveo je da je o cijeni emisija vanjske produkcije i ostalim uvjetima odlučivala uprava.

'Jako mi je krivo što se gospoda iz Core Medije nisu mogla dogovoriti koliki sam iznos dobivao po njima, pa je Edvin Softić govorio kako sam dobivao 1.000 eura, Vladimir Šelebaj – 275 eura, a treća osoba kodnog imena 'sad me ima, sad me nema' neku treću cifru. Kontradiktorni su oko iznosa, a notorna je laž da su mi davali novac', rekao je Svilan.

Za sporne emisije 'U sridu' i '1 na 1', tvrdi, nije ni vidio ugovore, a za svoj status među direktorima na Novoj TV navodi da je bio 'jedan od jednakih, nikako prvi među jednakima'.

'Jednostavno, u ovom suđenju nisu utvrđene točne činjenice, nego su izrečene neistine. Šelebaj je spominjao imena puno ljudi kojima je davao novac, a moje ime je izvukao iz konteksta. Nije mi jasno zašto', zaključio je svoju obranu Siniša Svilan.


Iako je cijelo vrijeme bio optužen za primanje 262.000 eura mita, zamjenica ravnatelja USKOK-a Ivana Špehar Janković uoči Svilanovog iznošenja obrane sudu je predala izmijenjeni činjenični opis optužnice kojim se tereti za primanje znatno nižeg iznosa novca. Riječ je, po novom, o 448.436 kuna, što je skoro 200.000 eura manje u odnosu na prvotni iznos. Ukoliko bude proglašen krivim, USKOK traži da Svilanu bude oduzeta protupravno stečena imovinska korist.

Nakon završetka dokaznog postupka za 19. travnja zakazano je iznošenje završnih govora tužiteljstva i obrane te će biti poznat i datum objavljivanja presude.