zamračenje

Svijet obilježava Sat za planet Zemlju. Rasvjeta se prvo ugasila na Novom Zelandu

25.03.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Rasvjeta na spomenicima na Novom Zelandu ugašena je u subotu povodom obilježavanja svjetskog događaja Sat za planet Zemlju.

Globalni pokret potiče nacije da ugase rasvjetu na sat vremena kako bi skrenuli pažnju na uništavanje prirode i klimatske promjene.

Osvjetljenje znamenitosti u Aucklandu, uključujući telekomunikacijski toranj Sky Tower i most Harbour Bridge, i zgrade parlamenta u glavnom gradu Wellingtonu ugašeno je u 20:30 sati po lokalnom vremenu.

Druge građevine diljem svijeta, uključujući njujorški neboder Empire State Building, Eiffelov toranj u Parizu i Sydneyjsku operu, kasnije će u znak solidarnosti također ugasiti svoje rasvjete.

WWF International (Svjetski fond za prirodu), koordinator događaja koji se održava 17. godinu, od ljudi također traži da 60 minuta iskoriste kako bi učinili nešto pozitivno za planet tijekom "najvećeg sata za Zemlju".

Šefica WWF Internationala Kirsten Schuijt je rekla da je Sat za Zemlju "fantastično slavljenje ljudi, planeta i prirode" kao i snažan podsjetnik na važnost našeg planeta i potrebe da ga se zaštiti.

"Gašenjem vaših svjetala ili prekidom svakodnevnih navika i distrakcija i radeći nešto pozitivno za planet, možemo pretvoriti jedan sat za Zemlju u tisuće i milijune sati djelovanja", kazala je.

Pokret gašenja svjetala je tijekom godina doveo do toga da se zamrače čitave ulice, zgrade i znamenitosti.

Inicijativa je započela 2007. godine u Australiji, a 2021. je u njoj sudjelovalo 192 zemalja i teritorija.