UTVRDILA KOMISIJA

Svih 16 kandidata ispunjava uvjete za glavnog ravnatelja policije

09.11.2016 u 16:13

Bionic
Reading

Komisija za provedbu javnog natječaja za izbor glavnog ravnatelja policije utvrdila je u srijedu da svih 16 kandidata koji su se javili na natječaj za tu dužnost ispunjavaju formalne uvjete te će od sljedećeg tjedna biti pozvani na razgovor radi utvrđivanja stručnih znanja, sposobnosti i vještina na temelju čega će ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić Vladi predložiti kandidata za imenovanje

Za predloženog kandidata provest će se sigurnosna provjera, a ovlaštena zdravstvena ustanova u Zagrebu prije donošenja rješenja o imenovanju utvrdit će njegovu posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost, stoji u javnom natječaju. Glavni ravnatelj policije mora udovoljavati posebnim stručnim i drugim uvjetima, uključujući 'osobnu dostojnost' za obavljanje policijske službe te psihičku i tjelesnu sposobnost.

Uz odgovarajuću stručnu spremu, kandidati trebaju imati najmanje 15 godina radnog iskustva u obavljanju policijskih poslova, od čega najmanje 10 godina na radnom mjestu rukovodećeg policijskog službenika i položeno ili stečeno osobno policijsko zvanje glavni policijski savjetnik.

Zainteresirani za tu dužnost također trebaju imati osobnu dostojnost za obavljanje policijske službe, posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost te ne smiju biti članovi političke stranke.

Pored toga kandidati moraju ispunjavati i opće uvjete za prijam u državnu službu propisane Zakonom o državnim službenicima te na tu dužnost ne može biti imenovana osoba za čiji prijam postoje zapreke iz Zakona o državnim službenicima i Zakona o policiji, poput osoba koje su kažnjavane, a još nisu rehabilitirane ili osoba kojima je prestala državna služba zbog povrede dužnosti.

Na temelju razgovora, ministar će predložiti Vladi kandidata ili kandidatkinju za imenovanje, na vrijeme od pet godina

Izbor kandidata obavit će se u roku od tri mjeseca od dana objave javnog natječaja u Narodnim novinama.

Glavni ravnatelj ima širok opseg poslova, a uz ostalo, predlaže ministru imenovanje i razrješenje svojih zamjenika i pomoćnika te načelnika policijskih uprava, imenuje i razrješava načelnike policijskih postaja, donosi Stratešku procjenu i Strateški plan rada policije.

Trenutni vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja je Zvonimir Vnučec, koji je privremeno imenovan početkom travnja pošto je zbog krađe zlata i novca iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije, među ostalima, odstupio dotadašnji ravnatelj policije Vlado Dominić

U MUP se nije moglo doznati tko se sve javio na natječaj za glavnog ravnatelja, a prema neslužbenim podacima koji su objavili mediji među zainteresiranima je sadašnji v.d. Vnučec, dok se kao favoriti spominju sadašnji šef Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ante Orlović, načelnik kriminalističke policije u MUP-u Marko Serdarević te načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti Predrag Brkopac