velika pukotina

Švicarski tunel Gotthard bit će ponovno otvoren u petak

15.09.2023 u 15:23

Bionic
Reading

Švicarski cestovni tunel Gotthard, zatvoren od nedjelje nakon što je pronađena velika pukotina na stropu, bit će ponovno otvoren u petak u 20 sati nakon dovršetka popravaka i sigurnosnih provjera, objavile su prometne vlasti

To znači da obilaznice preko planinskih prijevoja, koje su produljile putovanje sa sjeverne na južnu stranu tunela za oko sat vremena, više nisu potrebne.

Tunel - jedan od najdužih na svijetu sa 16,9 kilometara - vitalna je prometna veza kroz švicarske Alpe, također i za putnike koji putuju iz Njemačke u Italiju.

Vlasti su ga zatvorile pošto su dijelovi spuštenog stropa pali na kolnik, a rezultat je pukotina duga 25 metara otkrivena na stropu.

Stručnjaci su to pripisali promjenama u naprezanjima planina, bilo zbog pomaka u stijenama, tektonskih utjecaja ili građevinskih radova.

Otvoren 1980., cestovni tunel Gotthard, koji je odvojen od 57 kilometara dugog baznog tunela Gotthard za vlakove, treba se obnoviti.

Druga cijev koja se trenutno gradi trebala bi biti dovršena 2029. Nakon završetka radova, jedna traka u smjeru sjevera i jedna traka u pravcu juga prolazit će kroz različite cijevi od 2032. godine.