dobrosusjedska invazija

Švicarska vojno neutralna? Posljednjih 30 godina triput je greškom okupirala Lihtenštajn!

13.10.2017 u 21:47

Bionic
Reading

Iako je jedna od prvih asocijacija na Švicarsku vojna neutralnost, upravo je ta država čak tri puta u 30 godina greškama izvršila invaziju i nakratko okupirala susjedni Lihtenštajn

Iako toliko mali da ga se lako može promašiti, bogati Lihtenštajn koji je vlastitu vojsku ukinuo još 1868. godine, u tri je navrata metom švicarske vojske.

Lihtenštajn je po prvi put bio na meti susjeda 5. prosinca 1985. godine, kad je švicarska vojska tijekom vježbi koristila projektile zemlja-zrak. Iako je vrijeme zbog jakog vjetra bilo nepogodno za lansiranje, zapovjedništvo švicarske vojske je donijelo odluku o ispaljivanju raketa koje su pale na šumu Bannwald na lihtenštajnskom teritoriju.

Pritom je zbog jakog vjetra borova šuma u potpunosti izgorjela što je izazvalo diplomatski incident koji se na kraju sveo na to je li za bombardiranje kriv vjetar ili je požar nastao nekim drugim uzrokom.

Švicarci su inzistirali na vjetru, što bi skinulo odgovornost s njih budući da nisu proizvođači dotičnih projektila. Na kraju je incident riješen 'masnom' švicarskom odštetom.

Druga invazija dogodila se 13. listopada 1992. godine, kad su kadeti švicarske vojske tijekom manevara poslali izvidnicu u lihtenštajnsko selo Treisenberg. Stožer švicarske vojske je, naime, potpuno smetnuo s uma da se Treisenberg nalazi u drugoj državi.

  • +3
Švicarska vojska Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Problem je predstavljala i činjenica da između dvije države ne postoji granica, pa nitko od kadeta nije mogao primijetiti kako nešto nije u redu. Olakšavajuća okolnost je bila i to što se u obje zemlje koriste isti jezik i valuta, ali i to da je Švicarska po međudržavnom ugovoru zadužena za obranu Lihtenštajna.

Ovog puta, također, nije bilo žrtava, niti je počinjena materijalna šteta, pa su isprike bile sasvim dovoljne.

Treći put, 1. ožujka 2007. godine Švicarci su još jednom okupirali susjednu državu. Tog dana bilo je nevrijeme, a vidljivost zbog oluje poprilično loša te je 171 švicarski vojnik zalutao u Lihtenštajn.

Jedan od zalutalih 'okupatora' kasnije se pravdao mrakom, stanovnici Lihtenštajna sklonjeni u kućama zbog oluje nisu ni primijetili okupaciju, a čitava stvar je riješena novim isprikama.