zaštita od požara

Svi su avioni spremni za protupožarnu sezonu, osnovan i interventni tim

17.07.2023 u 13:15

Bionic
Reading

Predajom Air Tractora AT-802 Zrakoplovno-tehnički centar (ZTC) isporučio je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu sve protupožarne avione planirane za ovogodišnju protupožarnu sezonu

Drugim riječima, u 855. protupožarnoj eskadrili 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Zemuniku za operativnu uporabu spremno je pet zrakoplova Canadair i šest zrakoplova Air Tractor, priopćili su iz Zrakoplovno-tehničkog centra (ZTC).

Posljednji, šesti Air Tractor predan je nakon obavljenog godišnjeg pregleda i ostalih radova po zahtjevu proizvođača te završenih provjera na zemlji i u zraku.

Radovi na protupožarnim zrakoplovima u Zrakoplovno-tehničkom centru provodili su se predviđenom i ugovorenom dinamikom održavanja za redovne godišnje preglede, a sve kako bi se za protupožarnu sezonu osiguralo do 5 Canadaira i do 6 Air Tractora što je planirano Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2023. godini.

  • +102
Veliki požar kod Grebaštice Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev

Kako bi pridonijeli sigurnosti i što boljoj efikasnosti u zaštiti od požara, tijekom protupožarne sezone Zrakoplovno-tehnički centar formirao je interventni tim u kojem su inženjeri, zrakoplovni tehničari i radnici drugih struka potrebni za održavanje zrakoplova. Interventni tim je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu na raspolaganju 24 sata za moguće intervencije na protupožarnim avionima bilo u prostorima Zrakoplovno-tehničkog centra ili na terenu.