od svibnja

Svi koji se odazovu na preventivni sistematski pregled imaju slobodan dan

18.04.2023 u 22:57

Bionic
Reading

Nakon Praznika rada - u Domovima zdravlja pojačano će se raditi. Trebali bi početi preventivni sistematski pregledi. Pilot-projekt kreće u pet županija, a svi koji mu se odazovu, imat će slobodan dan

Dvadesetero svojih pacijenata starijih od 40 godina ovaj liječnik obiteljske medicine nije vidio 2 godine. Oni su kandidati za prve sistematske preglede.

'Prije nekoliko godina imao sam pacijenticu koja je otišla u mirovinu i koja je imala povišeni krvi tlak i nakon pretraga otkrili smo da ima karcinom pluća. To je bilo iznenađenja i za nju i za mene. Na tom primjeru se najbolje vidi koliko su ovakvi pregledi važni jer ona dok je radila nije često dolazila kod liječnika', govori Mario Ćurković, liječnik obiteljske medicine za RTL.

U Osječko-baranjskoj županiji preventivni sistematski pregledi provodit će se u ordinacijama obiteljske medicine, a sudjelovat će svi liječnici, odnosno 66 timova.

'U našoj županiji je zamišljeno da se pregleda minimalno 200 ljudi, kategorija su oni stariji od 40 koji 2 godine nisu ostvarili nikakav kontakt sa svojim liječnikom. Pozivi kreću krajem ovog mjeseca, a prve preglede počet ćemo raditi u svibnju', kaže Justinija Steiner, ravnateljica Doma zdravlja Osječko-baranjske županije.

Uz Osječko-baranjsku, sudjeluju još Sisačko-moslavačka, Međimurska, Primorsko-goranska i Splitsko-dalmatinska županija. Cilj je pregledati najmanje tisuću osoba. Postoje dva modela, sistematski u ordinacijama kod izabranih liječnika ili na punktovima u domovima zdravlja, što je do sada odabrala samo Splitsko- dalmatinska županija. Obavljat će ih liječnici obiteljske medicine koji to žele.

"Do sada je sto liječnika obiteljske medicine iskazalo spremnost da se uključi u provođenje preventivnih pregleda, oni će za to biti i dodatno plaćeni", kaže Tomislav Benjak, voditelj Radne skupine za preventivne zdravstvene preglede. Visina, težina, tlak, šećer u krvi, a EKG prema potrebi. Sistematski će obuhvaćati 13 pretraga.