A NJEMU SE NE DA IZ FOTELJE

Svi gafovi doministra Antešića

25.09.2012 u 22:26

Bionic
Reading

Zdenko Antešić, 57-godišnji Rabljanin kojeg je Zlatko Komadina povukao sa sobom u sam vrh državnog aparata, teško da će se ondje moći i zadržati nakon afera koje novinari o njemu nižu. Konačnu odluku donijet će premijer Zoran Milanović

Nakon što je Komadina otišao s mjesta ministra pomorstva prometa i infrastrukture, a naslijedio ga Siniša Hajdaš Dončić, Antešić je ostao zamjenik ministra, na što novi ministar nije mogao utjecati. Kratko je vrijeme čak obavljao obveze ministra, no Milanović ga nije postavio na to mjesto, što je očiti dokaz da ipak ne uživa njegovo povjerenje. Antešić je u to vrijeme napravio nekoliko gafova, a jedan je nerado morao demantirati sam premijer. Riječ je, prisjetimo se, o Antešićevoj najavi izgradnje autoceste Rijeka - Žuta Lokva.

Zamjenik ministra potom je, nedovoljno upoznat o detaljima koncesijskog ugovora, na novinarske upite na samoj svečanosti potpisivanja Ugovora o koncesiji za Zračnu luku Zagreb, pogrešno odgovarao.

Antešića povezujemo i s poskupljenjem karata na novoj trajektnoj liniji prema Rabu, što je izazvalo val nezadovoljstva, naročito otočana, kojima je Antešić dugi niz godina bio gradonačelnik. Na mjestu doministra povjereni su mu poslovi oko otvaranja trajektnog pristaništa Stinica, što se ove godine konačno i dogodilo, te poslovi oko Jadrolinije i Rapske plovidbe. Poznato je da je potonjoj nastojao osigurati povlašteni tretman već na natječaju za koncesiju na liniji Mišnjak - Stinica. Agencija za pomorski linijski obalni prijevoz dala je, naime, koncesiju za tu liniju Rapskoj plovidbi, iako je ona ponudila tri puta skuplje uvjete od Jadrolinije. Žalba Jadrolinije predana je Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave prije više od dva mjeseca, no još nije riješena.

Ono što je više od navedenog eksponirano, a zbog čega je, prema mišljenju mnogih, Antešić trebao podnijeti ostavku iz moralnih razloga, jest afera s obnovom prostora Lučke kapetanije na Rabu bez javnog natječaja, potom odluka o jednodnevnom umirovljenju radi stjecanja prava na veću mirovinu te konačno priča oko njegove, sada pokojne, tetke kojoj je Grad Rab plaćao smještaj u Domu na Kantridi u zamjenu za njezinu nekretninu, a da Grad još ništa nije dobio.

Zbog toga je, navodno, protiv njega podnesena i anonimna kaznena prijava, no tu nam informaciju u Županijskom državnom odvjetništvu Rijeka nisu potvrdili jer, kako navode, ne potvrđuju primitke kaznenih prijava, a spisi državnog odvjetništva za vrijeme provođenja izvida i drugih radnji do donošenja odluke o prijavi i o dokaznim radnjama prije pokretanja istrage i kada se ne provodi istraga te tijekom istrage, smatraju se tajnama.

'Provjerom u upisniku ovog državnog odvjetništva utvrđeno je da se Zdenko Antešić ne vodi kao osoba protiv koje je donesena državnoodvjetnička odluka', priopćeno nam je iz ŽDO Rijeka. Ni u policiji, provjerili smo, ne otkrivaju je li netko utužen, no u Gradu Rabu potvrđuju da je Poglavarstvo donijelo zaključak da se sestri Antešićeve majke, umirovljenici Mariji Halilović, zbog nedostatnih sredstava za život, plaćaju troškovi smještaja u Domu umirovljenika Kantrida u Rijeci, a zauzvrat bi Grad Rab dobio u zamjenu nekretnine koje su u njezinom vlasništvu.


U postupku realizacije zamjene utvrdilo se, međutim, da Antešićeva tetka nije jedina vlasnica nekretnina ponuđenih u zamjenu, odnosno da je bila suvlasnik u određenim idealnim dijelovima te da su predmetne nekretnine opterećene mnogim neriješenim postupcima zabilježenim u zemljišnim knjigama Općinskog suda u Rabu.

'Nije se moglo sa sigurnošću utvrditi što čini imovinu u zemljišnoknjižnom vlasništvu Marije Halilović kako bi se Grad Rab bez podnošenja raznih tužbi odmah mogao uknjižiti kao vlasnik na predmetnim nekretninama. Gospođa Halilović je mnogim nekretninama i dalje raspolagala te nije bila jedini vlasnik istih. Brojne upisane plombe, odnosno zabilježene razne prijedloge podnesene nakon 1990. godine zemljišnoknjižni sud trebao je tek riješiti, a zbog situacije koja je tada vladala u pravosuđu Republike Hrvatske, odnosno u zemljišno-knjižnim odjelima, to je išlo vrlo sporo i trajalo je i po nekoliko godina', kaže Rosanda Krstinić-Guščić, obnašateljica dužnosti gradonačelnice Grada Raba, te ističe da je Grad Rab u više navrata nakon 2009. godine požurivao postupak rješavanja, uz obrazloženje da se radi o hitnosti, ali se postupak na nadležnom Općinskom sudu u Rabu otegnuo.

U međuvremenu, Marija Halilović je preminula te je, nakon kraćeg zastoja, uslijed rješavanja ostavinskog postupka iza preminule, Grad Rab pokrenuo postupak prema zakonskim nasljednicima pokojnice. 'Trenutačno se Grad Rab nalazi u postupku rješavanja uknjižbe prava vlasništva na nekretninama s nasljednicima pokojnice, na način da se dogovorno na mirni način razriješi nastali imovinsko-pravni odnos, kako ne bismo trebali svoja prava utuživati na sudu', objašnjava Krstinić-Guščić.

Grad Rab za smještaj starice u Domu izdvojio je, doznajemo, više od 100 tisuća kuna, a sporno je, dakako, što je u to vrijeme gradonačelnik Grada Raba bio upravo Zdenko Antešić.

Na pitanja oko toga i odluke o jednodnevnom umirovljenju radi stjecanja prava na veću mirovinu, Antešić se jučer pred novinarima crvenio. Što će odlučiti premijer za doministra Antešića, kojemu je moral 'sklisko područje', doznat ćemo već za koji dan, kad se vrati iz New Yorka.