SVIJET U IŠČEKIVANJU

Svi čekaju rukovanje Baracka Obame i 'onog drugog' Castra

10.04.2015 u 16:18

Bionic
Reading

Na summitu američkih država u Panami očekuje se protoklarni susret američkog predsjednika Baracka Obame s kubanskim kolegom Raulom Castrom, budući da bilateralni sastank nije ugovoren. Susretu je prethodio američko-kubanski sastanak ministara vanjskih poslova i nedavna uspostava diplomatskih odnosa. Washington je najavio upućivanje pomoći Havani u iznosu od nekoliko milijardi dolara, dok zauzvrat raži veća poštivanja ljudskih prava

Nakon više od 50 godina na summitu američkih država u Panami u petak predvečer po našem vremenu očekuje se susret američkog predsjednika Baracka Obame s kubanskim kolegom Raulom Castrom. Kako najavljuju iz Bijele kuće, dvojica predsjednika tek će se protokolarno susreti, budući da bilateralni sastanak nije ugovoren.

Najavljenom susretu na vrhu prethodio je američko-kubanski sastanak ministara vanjskih poslova Johna Kerryja i Brune Rodrigueza koji je donio napredak u planiranom približavanju dviju zemalja nakon što su vlade u Washingtonu i Havani prošlog prosinca dogovorile ponovnu uspostavu diplomatskih odnosa. Podsjetimo, američki šef diplomacije Kerry još ranije je preporučio Bijeloj kući uklanjanje Kube s popisa zemalja koje podržavaju terorizam., a upravo je to bio jedan od glavnih kubanskih zahtjeva u pregovorima o ponovnoj uspostavi diplomatskih odnosa.

Službeni Washington je najavio kako će Kubi uputiti pomoć u iznosu od nekoliko milijadi dolara kako bi se stvorila mogućnost bolje gospodarske suradnje država Srednje Amerike, no Bijela kuća zauzvrat zahtijeva od Havane kada su u pitanju poštivanja ljudskih prava. Naime, na samit su u Panama Cityju pozvani su i kubanski oporbenjaci, no tamošnje vlasti nisu im odobrile izlazne vize. Iz istog razloga Sjedinjene Države nedavno su nametnule sankcije protiv članova venezuelanske vlade i predsjednika Nicolasa Madura, nakon čega su se s službenim Caracasom solidarizirale Bolivija, Ekvador i Kuba. Upravo bi summit američkih država u Panami, očekuju analitičari, trebao biti mjesto gdje bi tenzije trebale popustiti. Inače, glavna tema američkog izaslantva u Panama Cityju trebao bi biti sve veći utjecaj Kine na južnoameričke države.