olakšice za roditelje

Švedska uvodi plaćeni 'tjedan za obitelj'

18.06.2021 u 16:28

Bionic
Reading

Švedska vlada je u petak, uz već velikodušni roditeljski dopust, predložila uvođenje plaćenog tjedna za roditelje kako bi se mogli baviti svojom djecom.

Radi se o obećanju iz izborne kampanje socijaldemokratske stranke koje predviđa plaćene dane za roditelje od četiri do 16 godina, svaki roditelj po tri dana, ili šest dana za samohrane roditelje, objasnio je premijer Stefan Lofven.

Troškove bi pokrivao Zavod za socijalno osiguranje.

"Onima koji ne mogu raditi kada su škole i vrtići zatvoreni, želimo olakšati svakodnevni posao i dati im više vremena za djecu", rekao je premijer.

Ti će se dani moći koristiti i za praznike te za posjete roditelja učiteljima ili pedagozima.

Nazvana "tjednom za obitelj", ta bi mjera stupila na snagu u travnju 2022., a dani bi bili plaćeni isto kao i godišnji odmor, u iznosu od 80 posto pune plaće, no o detaljima će se raspravljati tijekom sljedeće rasprave o proračunu krajem godine.

No, sudbina te mjere je neizvjesna: šefu socijaldemokrata prijeti u ponedjeljak u parlamentu izglasavanje nepovjerenja te mogući pad vlade.

Stranka Ljevice je zaprijetila da će izraziti nepovjerenje vladi, zajedno s desnicom i krajnjom desnicom.

Osim besplatnih vrtića i škola, ili nižih cijena za one s visokim primanjima, ta nordijska zemlja roditeljima omogućuje da koriste slobodne dane kad su im djeca bolesna, a koji su također plaćeni u iznosu od 80 posto plaće.

Za korištenje plaćenog izostanka s posla do sedam dana nije potrebna potvrda liječnika.

Roditelji u Švedskoj dijele 480 dana porodiljnog dopusta, od kojih je 90 dana rezervirano za očeve.

Jedan dio se može koristiti do 12. godine djetetova života.

Prvih 390 dana je plaćeno u iznosu od 80 posto pune plaće.