provjera znanja

Sve veći broj srednjih škola ima prijamni ispit: Je li bolje rješenje mala matura?

13.04.2023 u 20:58

Bionic
Reading

Sve više srednjih škola provodi prijamni ispit. Doduše, većinom je riječ o zagrebačkim školama, koje međusobno priznaju rezultate tih ispita da učenici ne moraju u jednom danu nekoliko puta odlaziti na prijamni iz istog predmeta u različite škole. S ozbirom na to da je sve više dodatnih provjera znanja za upis u srednje škole, mnogi se pitaju je li sljedeći korak mala matura?

Mnoge srednje škole diljem Hrvatske već su uvele ili namjeravaju uvesti prijamni ispit. U Zagrebu će čak osam srednjih škola samo za prirodoslovno-matematički smjer imati jedinstven ispit. Pisat će ga isti dan, u isto vrijeme, a rezultati će vrijediti za sve prijavljene učenike škola tog smjera. Jedna od ravnateljica objašnjava razlog za prijamni.

'Inicijalni ispiti iz matematike pokazuju da dolaze svake godine sa sve manje znanja i da im nedostaju osnovna znanja. Mi se tome čudimo, ali još se više čude roditelji i učenici koji kroz osnovnu školu dobiju poruku da su superodlikaši, istaknula je Darka Sudarević, ravnateljica III. gimnazije u Zagrebu za HRT.

'Smatram da su ti prijamni ispiti poruka prosvjetnoj vlasti kako nam je potrebna mala matura ili neki oblik jedinstvenog ispita nakon osnovne škole, rekao je Tomislav Babić, ravnatelj Gimnazije Lucijana Vranjanina u Zagrebu. Prirodoslovna škola Vladimira Preloga imat će primjerice prijamni iz fizike, kemije, biologije i engleskog. Neke škole pak jedinstveni ispit i iz hrvatskog.

'Plan je da učenici koji se odluče za neki smjer u bilo kojoj školi koja ima prijamni, pišu prijemni u jednoj školi. Aplikacija bi bila uređena na način da se priznaju rezultati u svim školama koje je učenik prijavio, objasnila je Dunja Marušić Brezetić, ravnateljica I. gimnazije u Zagrebu.

'Mislim da je prijamni ispit u redu i potreban, jer većina učenika već sada ima 5,0 pa se to treba razlikovati, smatra Iva koja pohađa osmi razred osnovne škole.