suho ljeto, tople zime

Sve veći broj alergičara, a simptomi peludne groznice sve jači zbog klimatskih promjena

16.06.2023 u 19:34

Bionic
Reading

Peludna sezona mogla bi zbog klimatskih promjena biti duža i ekstremnija, uzrokujući još nepodnošljiviju peludnu groznicu kod alergičara, upozorava britanski Met Office. Sve je veći broj alergičnih osoba, ali i hospitalizacija povezanih s peludnom groznicom

Upozorenje Met Officea, britanskog pandana DHMZ-u, stiglo je nakon što je u 12 područja Ujedinjenog Kraljevstva izdano crveno upozorenje zbog vrlo visoke koncentracije peludi u zraku. Prema podacima britanskog zavoda za javno zdravstvo NHS England, u posljednjih pet tjedana utrostručile su se posjete stranica o savjetima za peludnu groznicu.

'Bilježimo jako puno dana s visokom koncentracijom peludi jer je ovakvo lijepo vrijeme pogodno za širenje ovog alergena. Problem nije toliko u količini peludi, koliko je u broju dana s visokom koncentracijom', rekli su stručnjaci sa Sveučilišta Worcester koje surađuje sa Met Officeom na programu predviđanja peludi, piše Guardian.

Sezona peludi trava u Britaniji obično traje od sredine svibnja do srpnja, dok sezona peludi korova traje od kraja lipnja do rujna. Simptomi peludne groznice uključuju kihanje, kašalj, curenje ili začepljenje nosa, kao i crvene oči, svrbež ili suzenje očiju. Oboljeli također mogu osjetiti glavobolju, bol u uhu ili izgubiti osjet mirisa.

Znanstvenici predviđaju da bi se sezona peludi mogla pomjeriti jer globalno zagrijavanje uzrokuje više toplijih, sušnijih ljeta te toplijih i vlažnijih zima. Obično je veća koncentracija na selu, ali i u urbanim područjima ljudi imaju sve ozbiljnije simptome peludne groznice, ponajviše jer zagađenje može pogoršati reakciju tijela, oštećujući zaštitnu barijeru u našem nosu i dišnim putevima.

Trenutačno svaka četvrta odrasla osoba u Ujedinjenom Kraljevstvu ima peludnu groznicu, a taj broj samo raste. U posljednjih 30 godina broj alergičara se utrostručio.