RAT FPS TITANA #2

Sve što znamo o Modern Warfare 3

28.09.2011 u 13:20

Bionic
Reading

Ovog tjedna donosimo vam drugi dio velike teme o dva najljuća FPS konkurenta sezone

Kao što (vjerojatno) znate, ovaj je tekst drugi dio velike teme o velikom FPS ratu koji nam je sve bliže. Već krajem sljedećega mjeseca moći ćemo zaigrati Battlefield 3 kojemu je Damir Rukavina posvetio prvi dio teme, a danas ćemo se posvetiti već obožavanom i omraženom Modern Warfareu 3.

 

Veliki paradoks koji ste zasigurno i sami primijetili je to da se pri izlasku svakog Call of Duty nastavka po njemu baca drvlje i kamenje, a igre uvijek pokupe odlične kritike i često se ruše i rekordi prodajnosti. Tako je bilo i s prošlim nastavkom pod imenom Black Ops.

 

 

Call of Duty: Black Ops igra je koja je uslijedila nakon doslovnog raspada Infinity Warda uslijed kojega je iz te tvrtke otišlo nekoliko desetaka najvažnijih ljudi. Svemu je uvelike kumovao Activision koji se više no jednom dokazao na polju financijske pohlepe. Za Black Ops je tada angažiran Treyarch koji je prethodno radio na 'World at War'.

 

Kada se napokon pojavio na tržištu, Black Ops je dobio izvrsne kritike, unatoč zaista brojnim problemima. PC verzija bila je puna bugova, a PS3 verzija gotovo neigriva. I dok je izvođenje na Xboxu 360 bilo sasvim glatko, PS3 verzija patila je od značajno lošijih performansi i multiplayera koji je vrlo rijetko funkcionirao onako kako je trebao.

 

 

 

Ostalo znate i sami. Black Ops najprodavanija je igra u povijesti te apsolutno najveći 'entertainment launch' u povijesti čime je s trona skinut film Avatar Jamesa Camerona. Već u pretprodaji igrači su rezervirali 4.5 milijuna primjeraka igre, a u prvom je danu prodano ukupno 7 milijuna primjeraka igre.

 

Gotovo 60% primjeraka prodano je za Xbox 360 platformu, 35% za PlayStation 3, a ostatak na PC i Wii platformama.

 

Nakon odlične prođe Black Opsa te pripadajućih DLC materijala, postavilo se pitanje – što dalje. Jer, budimo realni – Call of Duty franšiza već godinama nije ponudila ništa svježe. S obzirom na raspad Infinity Warda, nije nas iznenadila vijest da će na sljedećem CoD-u raditi čak nekoliko studija: Infinity Ward, Sledgehammer Games te Raven Software. Na kraju je još jednom angažiran i Treyarch koji je ovaj puta zadužen za Wii verziju.

 

 

 

Nakon svega, potvrđeno je i ime, koje je nekako bilo i očekivano – Modern Warfare 3, iako su postojale i bizarne spekulacije o tome da se Call of Duty franšizda seli u – svemir.

 

Radnja MW3 izravno se nadovezuje na onu Modern Warfarea 2. Ruska Federacija nastavlja okupaciju SAD-a, ali je i širi na Europu gdje će se kampanja odvijati u Engleskoj, Francuskoj i Njemačkoj, a neka od još potvrđenih lokacija su i: Somalia, Sierra Leone, Moskva i Dubai.

 

Da, to su današnje igre. Pucačine iz prvoga lica traju tek nekoliko sati, ali kroz kampanju proputujete barem 75% kugle Zemaljske.

 

 

 

Jedna od najvećih kontroverzi vezanih za Modern Warfare 3 je pitanje enginea na kojemu će igra raditi. Naime, svi znamo da će konkurentni Battlefield 3 koristiti Frostbite 2, vjerojatno najnapredniji engine današnjice. Brzo po najavi MW3, iz Activisiona su počele stizati izjave kako bi novi engine bio neisplativ i slično. Activision će na kraju više novca potrošiti na promociju igre, no na njen razvoj, ali da – problem je uložiti u suvremeni engine. Ne promijeni li Activision vrlo brzo svoju politiku, ona bi CoD franšizu mogla stajati glave.

 

Da ne bi ispalo da od muhe radimo slona poželjno je znati sljedeće; Modern Warfare 3 pogoniti će engine pod imenom 'IW 5.0'. On je pak modificirana verzija 'IW 2.0' enginea na kojemu se temeljio – Call of Duty 2! Da, dobro ste čuli, igra koja se na tržištu pojavila 2005. godine i koja ni tada nije predstavljala vrh grafičkoga prikaza.

 

 

Da, Activision se dići činjenicom da će MW3 na konzolama ići u glatkih 60 sličica u sekundi, a konkurentni Battlefield 3 u 'samo' 30-ak, no s obzirom na grafičku kvalitetu BF3, Modern Warfare 3 bi na konzolama trebao ići i u više od 60-ak sličica u sekundi.

 

 

 

Da podvučemu crtu – hoće li Call of Duty još jednom uspjeti? U to smo sigurni. Igra će opet imati prolaz kod milijuna igrača, a predviđamo i naklonost kritike. No, mislimo i da je MW3 posljednja igra kod koje će Activision moći još jednom iskoristiti formulu koju koristi već godinama, a u slučaju da u budućnosti žele zadržati popularnost CoD franšize na istoj razini, morati će unositi neke vrlo ozbiljne i drastične promjene. Publika jednostavno više neće tolerirati igru na zastarjeloj tehnologiji s pet sati singleplayer gameplaya od čega sat vremena odlazi na skriptirane situacije.

 

Call of Duty: Modern Warfare 3 na tržištu će se pojaviti 8. studenog 2011. i to na PC, PS3, Xbox 360, Wii i 3DS platformama.