IZAZOVaN VIKEND

'Sve raspoložive snage na terenu': Ovo je najveća kazna koju možete dobiti u prometu

10.11.2023 u 21:48

Bionic
Reading

Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije, gostovao je u Dnevniku N1 televizije gdje je s Igorom Bobićem komentirao ponašanje vozača na prometnicama uoči Martinja te koje kazne očekuju vozače koji se odluče upravljati vozilom u pijanom stanju

Policija je objavila da će u sljedećim tjednima obavljati pojačan nadzor na cestama.

'Proslava Martinja uvijek je povezana s određenim brojem vozača koji konzumiraju alkohol tako da ćemo cijeli vikend posvetiti vožnji pod utjecajem alkohola. Akciju provodimo cijeli vikend na području cijele Hrvatske i u nju smo uključili maksimalno raspoloživi broj političkih službenika i tehnike', kazao je Mataija za N1 te dodao kako neće samo kontrolirati vožnju pod utjecajem alkohola, već i brzinu kretanja, korištenje sigurnosnog pojasa, nepropisno korištenje mobitela i sve druge prometne prekršaje.

Ističe da će kontrole mahom biti na lokacijama koje su se statistički i iskustveno pokazale kao lokacije na kojima se češće događaju prometne nesreće zbog utjecaja alkohola.

Naglasio je i kako je Martinje razdoblje kada u prosjeku bude bitno više pijanih vozača te dodao: 'Bez obzira koliko smo mi i lani upozoravali, određeni broj vozača očito još nije shvatio da imamo nultu toleranciju za vožnju pod alkoholom. Prošle godine je taj vikend 700 vozača bilo pod utjecajem alkohola, a određeni je broj i odbio testiranje.'

Osvrnuo se i na kazne:

'Što je veća koncentracija alkohola, kazna je veća. 90 eura je kazna za profesionalce i mlade vozače ako imaju bilo koju količinu alkohola do 0,5 promila. 60 eura je kazna za bicikliste, zaprežna vozila, jahače i slično, ni oni ne smiju imati alkohola u krvi', objasnio je dodajući: 'Najveća kazna izriče se za vožnju pod utjecajem alkohola preko 1,5 promila, a iznosi od 1.320 do 2.650 eura, no na to još ide zaštitna mjera koja, ako se to dogodi drugi ili treći put, podrazumijeva oduzimanje vozačke dozvole do godinu dana i šest negativnih prekršajnih bodova. Treba napomenuti, ako mladi vozač ako skupi devet bodova, a ostali 12, vozačka dozvola se ukida, kao da je nikad niste imali. Slijedi ponovno auto-škola i polagati možete tek nakon dvije godine. To je najdrastičnija mjera'.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'