PROSVJEDI U LONDONU

Sve oči uprte u G8 zbog špijunskog skandala

13.06.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Ujedinjeno Kraljevstvo je ove godine domaćin summitu G8, sastanku na vrhu osam najrazvijenijih zemalja svijeta. Službeno, teme nadolazećeg summita koji se ima održati u odmaralištu Lough Erne u Sjevernoj Irskoj 17. i 18. lipnja tiču se slobodnog trgovinskog sporazuma EU-a i SAD-a te utvrđivanja mjera za izbjegavanje utaje poreza i povećanje transparentnosti u financijskom poslovanju. Summitu će također prisustvovati čelnici Europske unije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso

Pregovore oko najvećeg trgovinskog sporazuma na svijetu natkrilio je novootkriveni skandal američkog digitalnog špijuniranja koji je javnosti otkrio zviždač Edward Snowden, dok su antikrizne teme izbjegavanja utaje poreza i veće transparentnosti u financijskim transakcijama došle tek nedavno u prvi plan javnosti, a prvi rezultati na europskom kontinentu mogli bi se očekivati iduće godine.

Kako to već uobičajeno biva, na summitu se očekuje velik broj prosvjednika. Prema procjenama, očekuje se oko 20.000 prosvjednika te bi troškovi za osiguranje mogli iznositi između 50 i 75 milijuna dolara, a bit će angažirano oko 9.000 profesionalaca.

Prvi prosvjedi protiv summita započeli su već u utorak u Londonu, a policija je uhitila 57 osoba. U glavnom gradu već je raspoređeno oko 1.200 policajaca.

Zanimljivo je da kao tema nije naveden sukob u Siriji, oko kojeg vodeće zemlje nikako ne uspijevaju pronaći zajednički glas, no zato će rat u Siriji biti tema nadolazeće konferencije u Ženevi u srpnju, na kojoj bi se, uz predstavnike stranih sila, trebali naći predstavnici sirijske opozicije i vlasti.


Kliknite za uvećanje